Wat betekent de Spreidingswet voor het eiland?

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

De Spreidingswet is aangenomen in de Eerste Kamer en dat betekent dat alle gemeenten in Nederland asielzoekers moeten opvangen.

Die opvang wordt bepaald aan de hand van diverse factoren. Zo speelt mee hoe rijk een gemeente is en hoeveel mensen er wonen. Volgens RTL Nieuws zijn er in totaal 96.000 plekken nodig voor het komende jaar. Amsterdam moet voor maar liefst 4459 asielzoekers een plek regelen. Schiermonnikoog daarentegen moet slechts 5 asielzoekers opvangen.

Hier op Goeree-Overflakkee hebben we tegenwoordig zo rond de 52.000 inwoners op het eiland. Onze gemeente moet in totaal voor 298 asielzoekers ruimte bieden. Dat is 0,58 procent van het totaal aantal inwoners van onze gemeente.

Volgens RTL Nieuws is het overigens een indicatie. “De gemeenten moeten nu per provincie met elkaar om tafel”, schrijven ze in het artikel. “Zo kunnen sommige gemeenten bijvoorbeeld zeggen meer asielzoekers te willen opvangen als een buurgemeente dan huizen voor statushouders beschikbaar stelt. Deze ‘uitruil’ kunnen ze dan onderling bespreken. Hiervoor krijgen ze tot 1 november de tijd.”

Reactie gemeente

We hebben de gemeente gevraagd om wat extra uitleg. Want de gemeente vangt al asielzoekers op op de boot in de buitenhaven van Stellendam. Zij schrijven het volgende:

We weten momenteel als gemeente nog niet hoeveel asielzoekers wij als gemeente moeten opvangen om te voldoen aan de Spreidingswet. Er komen verschillende cijfers voorbij, maar we wachten de (goede) aantallen af en wat precies de voorwaarden zijn. Voor de regio Rotterdam-Rijnmond wordt de invulling van de opgave voor de opvang van asielzoekers besproken en afgestemd in het regionale regieteam. Dat wil zeggen dat we als regio met elkaar kijken naar de mogelijkheden.

Momenteel is er inderdaad een schip bij Stellendam, met ruimte voor 120 asielzoekers. Deze opvang is recent verlengd tot 1 januari 2025. Het is niet gezegd dat de opvang hier na die periode blijft. Het is wat ons betreft dus ook niet zo dat je de rekensom kunt maken dat we nog voor ong. 180 asielzoekers opvang moeten verzorgen. Dat hangt ook af van de daadwerkelijke aantallen, en de afspraken die we als regio met elkaar in de komende periode maken.

Het is dus even afwachten wat onze gemeente moet gaan doen voor de Spreidingswet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen