Brugklep Haringvlietbrug nog niet regelmatig open

Foto: Rijkswaterstaat

De reguliere openstelling van de Haringvlietbrug voor de hoge scheepvaart duurt langer dan verwacht.

De afronding van de renovatie duurt nu tot uiterlijk 29 maart. En dat terwijl die einddatum eigenlijk in het najaar van 2023 lag. Eind maart is de start van het nieuwe recreatieve vaarseizoen en dan moet dus alles klaar zijn.

Tot die tijd wordt de brug met extra veiligheidsmaatregelen incidenteel geopend voor de scheepvaart. Voor reguliere openstelling mogelijk is, moet er nog een aantal testen worden uitgevoerd. Ook moeten restpunten worden opgelost en technische informatie vastgelegd. De nautische sector is hier al van op de hoogte gebracht.

Renovatie

Voor de renovatie van de Haringvlietbrug zijn de brugklep en het bewegingswerk vernieuwd. Ook alle technische systemen voor bediening, besturing en bewaking van de brug zijn afgelopen zomer vervangen, verplaatst naar de bedienlocatie bij de Volkeraksluizen en getest. Hieruit kwamen verschillende verbeterpunten naar voren die nu worden opgelost.

Daarnaast wordt de technische informatie op orde gebracht en gedocumenteerd. Daarmee kan Rijkswaterstaat aantonen dat de brug veilig kan worden bediend. Hiermee vraagt Rijkswaterstaat een CE-markering aan, een veiligheidscertificaat voor de bediening van de brug. De reguliere openstelling van de brug zal uiterlijk 29 maart 2024 (Goede Vrijdag) plaatsvinden, aan het begin van het vaarseizoen voor recreanten.

Incidentele opening

Sinds oktober wordt de Haringvlietbrug met aanvullende veiligheidsmaatregelen incidenteel geopend voor de hoge scheepvaart. De data worden steeds in overleg met de nautische sector vastgesteld en via de projectwebsite van Rijkswaterstaat bekend gemaakt. Via de site kunnen schippers zich voor deze openingen aanmelden. Deze incidentele openingen blijven we doen totdat reguliere bediening van de brug mogelijk is. De volgende incidentele opening is 1 december 2023 om 12.00 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen