Zomermaanden broeinest voor relatiebreuken

Foto: PR Mediumchat

De zomermaanden blijken een broeinest voor relatiebreuken en scheidingen. Dit concludeert Mediumchat.nl op basis van cijfers van het CBS.

Ook liefdesexpert Marie-José Bosch-Kuiper ziet elk jaar dezelfde piek: “In de zomer flirt iedereen er op los.” Het lijkt soms dat wanneer de temperaturen stijgen en de blote benen weer tevoorschijn komen, de liefde gaat vloeien. Maar is dit wel zo? De zomer blijkt namelijk ook de periode waarin de meeste relaties op de klippen lopen, komt naar voren uit de analyse.

De afgelopen drie jaar is er vlak na de zomermaanden een opvallende stijging te zien in het aantal scheidingen. Waar je in juni, juli en augustus naar verhouding met andere maanden minder scheidingen ziet, loopt het aantal vanaf oktober en november weer op. Ervan uitgaande dat het gemiddeld zes tot tien weken duurt om een scheiding te voltooien, is deze stijging goed te verklaren. Maar hoe zit dat dan?

Op elkaar aangewezen

Volgens liefdesexpert Marie-José Bosch-Kuiper zijn er meerdere verklaringen voor de stijging. “De vakantieperiode is vaak een moment van reflectie. Je hebt tijd om in het hier en nu te staan. Mensen gaan denken ‘ik vind het eigenlijk niet meer zo leuk met jou’ omdat er geen afleiding meer is. Je bent echt even met elkaar en op elkaar aangewezen,” legt Bosch-Kuiper uit. “Ook kan het zijn dat de vakantie tegenvalt vanwege de te hoge verwachtingen. Dan kun je heel teleurgesteld thuiskomen.”

Flirterige zomer

De relatiecoach legt daarnaast uit dat de zomer een periode is waarin mensen zich vaak wat losser gedragen. “In de zomer flirt iedereen er op los. Zonlicht maakt dat ons hele lichaam aan gaat staan om makkelijker in contact te komen. Je hele hormoonhuishouding slaat op hol.” Toch wil ze benadrukken dat de vakantie juist ook een kans kan zijn om binnen een relatie dichter naar elkaar toe te groeien, ook bij thuiskomst in Nederland. “Een relatie brengt ook heel veel mooie dingen. En je weet pas wat je had, als je het niet meer hebt. Onthoud dat.”

Bekijk voor meer informatie deze pagina.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen