Live meekijken met operatie

Foto: Van Weel-Bethesda Ziekenhuis

Fysiotherapeuten van Goeree–Overflakkee, Voorne-Putten en Schouwen-Duiveland woonden donderdagavond 2 juni een live operatie bij in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.

Terwijl de ene orthopedisch chirurg op de operatieafdeling aan het werk was, gaf de andere orthopedisch chirurg in de symposiumzaal tekst en uitleg bij de live beelden.

De orthopedisch chirurgen vinden kennis overdragen en samenwerken met andere zorgverleners belangrijk om zo het beste voor de patiënt te bereiken. In dat kader konden zo’n 70 fysiotherapeuten op beeldschermen live een operatie aan een reconstructie van de voorste kruisband van de knie zien. Een operatie die technisch interessant is om te laten zien, die goed te demonstreren is, maar bovenal een operatie waar orthopeden en fysiotherapeuten nauw met elkaar samenwerken.

LEES OOK: Een blind date met een diner? 

Het idee voor de live operatie leefde al langere tijd en kon nu gerealiseerd worden. De live verbinding met de OK maakt deze bijeenkomst mogelijk. Orthopedisch chirurg Dr. Haidar Jan stond te opereren in de OK. Tegelijkertijd voorzag collega Jarno van den Breevaart–Bravenvoer de verrichtingen van een toelichting. De aanwezige fysiotherapeuten konden intussen al hun vragen stellen. “Voorheen keek een fysiotherapeut wel eens mee bij een voorste-kruisbandreconstructie, maar dat was incidenteel. Dankzij live surgery is het veel makkelijker om een grote groep op een kwalitatief hoogwaardige manier bijscholing te bieden”.

Na de operatie gaf fysiotherapeut Jacqui Mast een presentatie waarbij zij inging op fysiotherapie na een voorste kruisband reconstructie. Tot slot was er een discussieronde, met als doel te leren van elkaars specifieke deskundigheid bij voorste-kruisbandreconstructies.

Reacties

Cookieinstellingen