Vrijwilligers halen 6081 kilo afval van strand

Foto: Pixabay; fotoblend

Ruim 1800 vrijwilligers hebben de afgelopen vijftien dagen in totaal 6081 kilo afval opgeruimd van de Nederlandse stranden.

Ook haalden ze duizenden peuken van de stranden. Ze vonden er in totaal 27.854 langs de kust van Schiermonnikoog tot en met Cadzand. Dat meldt de Stichting De Noordzee, de initiator van de Boskalis Beach Cleanup Tour.

Vorig jaar ruimden mensen tijdens die actie ruim 4400 kilo afval op. Ze vonden toen wel veel meer peuken: 86.954. Dat het er nu minder zijn, schrijft de stichting toe aan het slechte weer. Daardoor “waren er minder strandbezoekers en daardoor minder peuken op het strand”. Directeur Wytske Postma stelt dat nog steeds “te veel mensen het strand helaas als asbak” gebruiken. “Een peuk kan wel 1000 liter water vervuilen. Het bestaat voor 95 procent uit plastic en zit vol giftige stoffen.” De stichting wil rookvrije stranden om peukenafval tegen te gaan.

Bijzondere vondsten

Het meeste afval werd dit jaar opgeraapt van het strand van Zandvoort: 929 kilo. Daar lagen ook de meeste sigarettenpeuken: 6366. Bijzondere vondsten werden gedaan op onder meer Schiermonnikoog: een fles sterke drank uit Belarus. Op Texel lagen theezakjes uit Myanmar en reinigingsmiddel uit Vietnam. En bij Petten en Scheveningen lag een verpakking van mayonaise van een bedrijf dat in 1985 werd opgeheven. “Dit afval moet dus meer dan 38 jaar oud zijn,” stelt de stichting.

Mensen vonden ook nog een gevlochten plastic mand, die volgens de stichting van het containerschip MSC Zoe af is gekomen. Van dat schip sloegen in 2019 tijdens een storm 342 containers van boord, met grote milieuschade als gevolg.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen