Verbod op ongerichte reclame voor online gokken

Foto: Pexels; Drew Rae

Per 1 juli mag er geen ongerichte reclame voor online kansspelen meer worden gemaakt. Het gaat daarbij om radio- en tv-commercials en billboards op straat.

Minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming heeft dat bekendgemaakt. Hij werkte al langer aan het verbod, onder druk van de Tweede Kamer die het verbod er liever eerder zag komen.

In oktober 2021 werden online kansspelen toegestaan van aanbieders met een vergunning. Vanaf dat moment nam het aantal reclames ervoor een grote vlucht. En dat tot ergernis van de politiek. Zij voorzagen dat vooral jongeren en kwetsbare groepen zich zouden laten verleiden tot gokken. Met de beperking van reclames moet dit risico worden verkleind. Weerwind verbood al eerder om bekende mensen in te zetten voor reclames voor risicovolle kansspelen, omdat zij vaak worden gezien als rolmodellen.

Online gaat door

Het blijft wel mogelijk voor kansspelaanbieders om te adverteren op internet (social media) en digitale televisie. Dit kan echter alleen onder strenge voorwaarden. Gerichte advertenties zoals directe mailings blijven ook mogelijk. Later zal ook sponsoring van gokbedrijven voor onlinekansspelen, bijvoorbeeld bij sportclubs en van evenementen, onder het verbod vallen. Hiervoor is een overgangsperiode bedacht, zodat er ruimte is om andere sponsoren te vinden. Sportclubs krijgen daarvoor tot 1 juli 2025 de tijd. Evenementen moeten er vanaf juli 2024 van deze sponsoring af zijn.

Weerwind stelt dat “reclame nodig is om het legale aanbod van onlinekansspelen kenbaar te maken, zodat mensen niet illegaal spelen. Tegelijk hebben we als overheid ook de plicht om kwetsbare groepen te beschermen tegen de risico’s van onlinekansspelen. Met dit verbod komen de kwetsbare groepen, in het bijzonder jongeren, minder in aanraking met deze reclames en beperken we de verleiding om aan risicovolle kansspelen te beginnen.”

In de Kamer verzette vooral ChristenUnie-leider Mirjam Bikker zich tegen de hausse aan aandacht voor onlinekansspelen. “Eindelijk komt er een einde aan die golf van irritante gokreclames,” reageert zij. “Te veel mensen en zeker ook jongeren raken daardoor in stilte verslaafd, met alle ellende van dien. We willen de geldbeluste gokindustrie, die zich zonder scrupules opdringt aan kwetsbare mensen, zo snel mogelijk stoppen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen