‘Vroege Vogels’ gaat op zoek naar onze nationale bloem

Foto: Afbeelding van DreamyArt via Pixabay

Het radioprogramma Vroege Vogels lanceert de Nationale Bloem Verkiezing. Via die weg kunnen mensen hun voorkeur uitspreken voor dé bloem van Nederland.

De tulp kan het niet worden, die is al ‘gekaapt’ door Turkije en Hongarije. Volgens Vroege Vogels hebben de Belgen de klaproos en de Duitsers de korenbloem. Oostenrijk heeft de Edelweiss, Portugal de anjer en de Finnen het lelietje-van-dalen. Maar voor Nederland ontbreekt zo’n symbool dus.

De programmamakers stellen dat  de wilde flora van Nederland’ voldoende keuze biedt. Er is volgens hen sprake van een ‘prachtig bloemencorso in alle kleurschakeringen van de regenboog’.

Veertig suggesties

Als suggestie doet het programma ‘het blauw van de klokjesgentiaan, het geel van de beenbreek en het roze van het grasklokje’. Maar er worden meer ideeën geopperd. Zo is er een longlist gemaakt van 40 bloemen waarvan mensen tot vrijdag 12 mei vijf kunnen uitkiezen. Op die lijst staat overigens ook de wilde bostulp, waarmee fans van ons befaamde exportproduct toch aan hun trekken komen.

Wie een bepaalde wilde bloem mist, kan deze tijdens het stemmen alsnog toevoegen. Op zondag 14 mei volgt er een shortlist waarna opnieuw gestemd kan worden. In juni wordt dan bekendgemaakt welk ‘ruikertje’ is verkozen tot nationale bloem van het land.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen