Ruimte voor iets nieuws op de Buutenplaets

Foto: PR Buutenplaets

Het oude schip dat op de Buutenplaets te vinden is moet plaats maken voor iets nieuws, zo heeft het bestuur afgelopen winter besloten.

Vijf jaar lang was het schip een blikvanger op de natuurspeelplaats. Mar de veiligheidsrisico’s ervan zijn onaanvaardbaar geworden. “Jammer, maar gelukkig ontmoeten we ook begrip,” laat voorzitter Joost van Welsenis weten. Het schip vervulde op het terrein een rol als theaterlocatie en schilderwand.

Het schip speelde daar een rol als theaterlocatie en schilderwand. “Na jaren van groei en ontwikkeling is onderhoud ook nodig,” gaat Joost verder. “Het schip speelveilig houden blijkt een onmogelijke opgave.”

Het schip

Het schip was de voormalige zeilklipper ‘Zeelands Luister’. Het werd door de gemeente Rotterdam van de sloop gered en het pronkte als visitekaartje van vernieuwd Katendrecht. De Buutenplaets kreeg het schip in 2018 als buitenkansje. Wegens bouwactiviteiten was het als klauterobject overbodig geworden.

“De toenmalige verbouwing was weinig duurzaam uitgevoerd,” legt Joost uit. “Al snel waren er noodreparaties nodig om het dek begaanbaar te houden. En inmiddels is ook de dragende constructie rot. Vorig jaar moesten we het schip tot verboden terrein verklaren. En dat is voor en speeltuin niet acceptabel. Het herstel zou astronomische bedragen vergen. Sloopbedrijf Van Groningen helpt ons nu om het schip voor het speelseizoen weg te krijgen. Er komt dan ruimte voor iets nieuws.”

Voor dat nieuws staat nog niets gepland, daar wil hij graag de bezoekers bij betrekken. Er is daarom een bijeenkomst georganiseerd voor woensdag 15 maart om 19.30 uur in restaurant Doerga. “Kom op met je plannen, we doen het samen,” zo luidt de oproep.

De Buutenplaets

In 2017 startte een burgerinitiatief om recreatiemogelijkheden langs het Volkerak te vergroten. Een schapenweide werd omgevormd tot een natuurlijk speelterrein. In de loop der jaren in de Buutenplaets met groen en speelattributen verder aangekleed. Inmiddels trekt de natuurspeeltuin jaarlijks duizenden bezoekers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen