Ministerie deelt zorgen over ov-staking op 15 maart

Foto: Sam Fish

Het ministerie van Binnenlandse Zaken deelt de zorgen van bijvoorbeeld mensen met een beperking over een geplande staking tijdens de verkiezingen.

Het hamert erop dat iedereen die dat wil moet kunnen gaan stemmen. Maar sommige mensen zijn afhankelijk van het streekvervoer om überhaupt te kunnen gaan stemmen. Niet alleen kiezers, maar ook stembureauleden en gemeenteambtenaren kunnen aangewezen zijn op een bus om bij het stemlokaal te kunnen komen, aldus een woordvoerder. “Tegelijkertijd respecteert het ministerie uiteraard het stakingsrecht. Het is aan de bonden om deze signalen en het belang van zo onbelemmerd mogelijke verkiezingen mee te wegen.”

Petitie

De Oogvereniging waarschuwde eerder dat de voorgenomen ov-staking op 15 maart het voor blinden en slechtzienden moeilijker maakt om te gaan stemmen. Zij kunnen vaak maar op een beperkt aantal stembureaus terecht waar extra hulpmiddelen beschikbaar zijn om ze te helpen hun stem uit te brengen. Dat kan betekenen dat zij wat verder moeten reizen.

Er is ook al een petitie gestart om te proberen de bussen te laten rijden op 15 maart. De petitie is inmiddels al ruim 2000 keer getekend.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen