Woensdag en vrijdag weer stakingen in streekvervoer

Foto: Sam Fish

Personeel in het streekvervoer legt komende woensdag en vrijdag opnieuw het werk neer. Dit is het begin van een nieuwe reeks stakingen.

“De grens is bereikt voor de mensen in het streekvervoer,” vertelt Marijn van der Gaag. Hij is bestuurder binnen FNV Streekvervoer. “De werkdruk is te hoog door de onregelmatige roosters en krappe rittijden. Als er niks verandert, is dat heel slecht voor de toekomst van het openbaar vervoer.”

De aankondiging van nieuwe stakingen komt twee weken na een vijfdaagse staking in het streekvervoer. De medewerkers willen een nieuwe cao met een loon dat meestijgt met de inflatie en maatregelen om de hoge werkdruk te verlagen. “Door personeelstekort is de werkdruk torenhoog. Een op de vijf chauffeurs is ziek en dat zorgt voor nog meer werkdruk. Om die te verlagen moeten onder meer de rijtijden minder krap worden. Ook moet er regelmaat in de roosters komen,” aldus de FNV.

De eisen

De FNV eist een loonsverhoging van 16,9 procent voor een cao voor een jaar. Het CNV eist 14 procent verspreid over achttien maanden. Voorzitter van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) Fred Kagie liet vrijdag weten dat dit geld er niet is. Het loonbod van de VWOV bedraagt 8 procent voor een jaar. De werkgevers zeggen dat de marges in het openbaar vervoer heel klein zijn, en dat veel vervoersbedrijven sinds corona verlies draaien.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen