Eerste helft meteorologische winter nat en zacht

Foto: Afbeelding van Michael Gaida via Pixabay

De meteorologische winter begint op 1 december en dus zitten we inmiddels op de helft van het seizoen. Dit eerste deel was nat en zacht.

De gemiddelde temperatuur is in De Bilt op 5,5 graden uitgekomen. Normaal gesproken is dat tegen de 4,0 graden, zo meldt Weer.nl. Daarbij is er landelijk ongeveer 165 mm regen gevallen, tegen gemiddeld 119 mm in andere jaren. Dat maakt het eerste deel van de winter erg nat. En de zon scheen precies de normale hoeveelheid van 88 uur.

Het winterklimaat in Nederland verandert snel. Het wordt minder somber, maar ook een stuk natter en veel zachter, stelt Weer.nl. Een winter als deze was in de vorige eeuw heel uitzonderlijk.

Opwarming

Door de opwarming van de aarde is de gemiddelde temperatuur in de afgelopen decennia gestegen. Tussen 1991 en 2020 bedroeg de temperatuur van 1 december tot en met 14 januari gemiddeld 4,0 graden. Tien jaar eerder, van 1981 tot 2010, was dat nog 3,5 graden. En 50 jaar geleden was het gemiddeld maar 2,4 graden.

Wel bracht deze winter voor het eerst sinds 2011 weer een vorstperiode in de eerste helft. Tot en met 18 december was het te koud voor de tijd van het jaar. Het koudst was het in de vroege ochtend van 14 december. Toen was het in Eelde op normale waarnemingshoogte -10,6. Op de vliegbasis bij Twente werd toen -10,5 gemeten. De jaarwisseling verliep dan weer nog nooit zo warm. In De Bilt tikte het kwik de 15,5 graden aan en in Ell werd het zelfs 16,6 graden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen