Eerste bomen voedselbos Hofstede Lust & Last geplant

Foto: Peter de Jong

Op vrijdag 16 december was het zover. Toen zijn de eerste boven geplant in het nieuwe voedselbos bij Hofstede Lust & Last in Sommelsdijk.

In totaal wordt het voedselbos vijf hectare groot. Binnen een paar jaar zal de opbrengst geoogst en gegeten kunnen worden. Het planten gebeurde door vertegenwoordigers van alle partijen die het voedselbos mogelijk hebben gemaakt. Initiatiefnemer Onno Mijs is trots dat zijn droom nu echt van de grond komt.

“Mijn vader zag door de jaren heen dat het landschap rond de boerderij verarmde. De biodiversiteit nam ook af,” vertelt Mijs. “Ik raakte geïnteresseerd in voedselbossen en samen zagen we mogelijkheden voor ons eigen land. Dat ik dit samen met mijn vader kan realiseren, is leuk en uitdagend.”

Kruiden en noten

Bij een voedselbos moet je niet denken aan een boomgaard met maar één of twee soorten bomen. Er staan tientallen eetbare plantensoorten. Die vormen met elkaar een ecosysteem. Net als in een natuurlijk bos zijn diverse vegetatielagen aanwezig. Denk aan hoge bomen, lagere bomen, struiken, kruiden, bodembedekkers en klimplanten. Het bodemleven is rijk. En belangrijk, er wordt op een natuurvriendelijke manier voedsel geproduceerd.

“Het ontwerp van os bos is van de hand van Coöperatie Ondergrond,” vertelt Mijs. “We willen laten zien dat er grootschalig geproduceerd en geoogst kan worden. En wel op een natuurinclusieve manier. De verschillende soorten zijn bij ons daarom in het productiedeel wel op rij geplant. Zo kunnen we relatief makkelijk oogsten.”

Afzet

De afzet wordt deels vormgegeven via de korte keten en dus lokaal. Het bos produceert walnoten, amandelen, hazelnoten, fruit, bessen en kruiden. Daarmee levert Lust en Last en bijdrage in de voedselvoorziening van de regio. “Chef-koks kunnen hier straks zelf hun eigen verse producten komen plukken. Dat leveren aan restaurants zie je ook bij andere voedselbossen in het land,” aldus Mijs.

Rotterdam de boer op!

Het voedselbos in Sommelsdijk is gerealiseerd met steun van ‘Rotterdam de boer op!’. Bob Hartog is daar projectmanager. Hij is verheugd een bijdrage te kunnen leveren aan het voedselbos. “Meer dan twintig organisaties vormen de coalitie ‘Rotterdam de boer op!’. Samen streven we naar meer biodiversiteit op het platteland. Maar ook meer duurzaam regionaal geproduceerd eten voor de stad. En een gezonde bedrijfsvoering voor de boeren,” aldus Hertog.

Rotterdam de boer op! is een Droomfonds-project met steun van de Nationale Postcode Loterij.

planting voedselbos Hofstede Lust & Last

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen