Spectaculaire start Woord & Kunst

Foto: Inspiratiecentrum Grevelingen

Na een lange voorbereiding gaat het unieke estafetteproject Woord&Kunst eindelijk van start.

De proloog van de tour over het eiland vindt plaats op 8 april in het Inspiratie Centrum Grevelingen. Het idee is van KunstPlus en de Reizende Dichters maar kent inmiddels een veel bredere groep mensen en organisaties die geweldig hebben samengewerkt om dit project, van voor het eiland ongekende omvang, mogelijk te maken.

De afgelopen maanden is hard gewerkt om dit unieke project van de grond te trekken. Het idee werd geboren om een project te realiseren waarin zo veel mogelijk kunstdisciplines werden gecombineerd tot één geheel. Beeldende kunst, woordkunst en muziek zijn heel mooi en in balans bij elkaar gebracht. Vanwege de omvang moest er subsidie worden aangevraagd, moesten heel veel vrijwilligersuren worden besteed en moest actief worden gezocht naar sponsors om het project de uitstraling te geven die het verdiende.

LEES OOK: Heb je de klok al vooruit gezet?

En hoewel dat zeker geen gegeven is, is het gelukt!! Het concept voor dit unieke project is even eenvoudig als bewerkelijk.

De basis voor dit project werd gevormd door mooie verhalen en indrukken van Goeree-Overflakkee. Rondom deze verhalen en indrukken werkten dichters en scholieren, beeldend kunstenaars en muzikanten samen. Zo maakten dichters nieuwe gedichten naar aanleiding van bestaande kunstwerken over het eiland. Beeldende kunstenaars maakten nieuwe kunstwerken op basis van geschreven gedichten. De combinatie van telkens een beeldend kunstwerk en een gedicht vormden dan weer de inspiratie voor muzikanten om op basis daarvan bijpassende muziekstukken te zoeken. In totaal zijn 32 combinaties van gedicht en kunstwerk en muziekstukken gemaakt.  Van de 32 gedichten zijn er 12 gemaakt door scholieren van Edudelta, RGO en Prins Maurits .

De gedichten zijn voor de expositie gedrukt op grote banieren die vrij in de ruimte zijn opgehangen. De bijbehorende kunstwerken zijn bij het betreffende banier geëxposeerd. En er is een aparte ruimte met glaskunst en gedichten in de Waterzaal van het Inspiratie Centrum Grevelingen.

LEES OOK: Scholieren tegen zwerfafval

De start van Woord&Kunst op 8 april is een avondvullende “Metrumsessie” waarin woord en muziek op speelse manier samenkomen. Hiervoor wordt samengewerkt door maar liefst 7 dichters en 5 verschillende muziekgezelschappen, van solist tot een groot koor. De burgemeester van Goeree-Overflakkee, Mevrouw Ada Grootenboer, opent het programma.

Na 8 mei 2016 reist Woord&Kunst over het eiland. De volgende etappes vinden plaats in Melissant, Middelharnis, Goedereede, Den Bommel, Dirksland en Ooltgensplaat. De planning van deze etappes kunt u vinden op de Facebookpagina van KunstPlus en op de website van KunstPlus.Bij iedere locatie zijn live optredens van dichters en muzikanten en worden de banieren en kunstwerken tentoon gesteld.

Woord&Kunst is opgetekend in een boek. De gedichten en foto’s van de kunstwerken zijn gebundeld. Bezoekers aan de expositie kunnen dit boek aanschaffen.

LEES OOK: Avondopstelling Streekmuseum met Advocaatje erbij

Een grotere reizende overzichtstentoonstelling van de kunstenaars van dit eiland en directe omgeving is nog nooit eerder gemaakt. Het is echt de moeite waard om de spectaculaire opening mee te maken en u onder te dompelen in de overdaad aan indrukken waaruit eens te meer blijkt hoe mooi en veelzijdig ons eiland eigenlijk is.

De toegang is gratis. Bij het openingsevenement wordt u verwelkomd met een hapje en een drankje. De opening vindt plaats op vrijdag 8 april om 20.00 uur in het Inspiratiecentrum Grevelingen aan de Brouwersdam 25 in Ouddorp.

 

Reacties