CDA: Is biobased (ver)bouwen de oplossing?

Foto: Image by FunkyNL from Pixabay

De woningbouwopgave, de stikstofcrisis, bodemdaling en vermindering van de biodiversiteit. Het zijn een reeks aan uitdagingen waar we hard op de feiten worden gedrukt.

Er moet iets gebeuren om ons milieu en landschap gezond en leefbaar te houden. Is biobased (ver)bouwen de oplossing? Dit is een wijze van bouwen die gebaseerd is op de natuur. He tis een milieu- en klimaatvriendelijk alternatief. Hierbij worden namelijk natuurlijke en hernieuwbare materialen gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan hout en verschillende grassoorten. Schoon bouwen dus.

En dat is hard nodig volgens het CDA. Al een aantal jaar wordt er gesproken over andere teelten in de veenweidegebieden. “Het zou een oplossing zijn,” zegt CDA-Statenlid Jaco Kastelein. “De achterliggende gedachte is dat je met nattere teelten de bodemdaling kan verminderen. Daarnaast kan meer diversiteit een bijdragen leveren aan meer biodiversiteit.” Door het verwerken van het gewas tot duurzaam bouwmateriaal, wordt de koolstof die in de gewassen wordt opgenomen langdurig in gebouwen vastgelegd.

Rapport

Onlangs verscheen er een rapport in opdracht van de provincie Zuid-Holland en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Daarin is een verkenning gedaan in het veenweidegebied bij Nieuwkoop. Er is onderzocht of vochtige hakhoutbos, griend, rietteelt, lisdoddeteelt en agrobosbouw kansrijk zijn als natuurlijke bouwmaterialen. “Het is goed om te zien dat biobased bouwen nu grondig is onderzocht om tot een meer circulaire economie te komen,” aldus Kastelein. “Maar duidelijk is helaas wel dat de afzet van dergelijke natuurlijke materialen nog lang niet zeker is. Het is ook financieel niet rendabel.”

Het teelten en gebruiken van biobased gewassen levert tal van voordelen op. Denk aan het milieu, landschap, klimaat en biodiversiteit. Maar het telen van deze duurzame gewassen levert onder de huidige omstandigheden een negatief rendement op. Dit ten opzichte van het huidig agrarisch grondgebruik.

Doorbraak is nodig

Volgens het rapport zal een doorbraak nodig zijn. Aan de ene kant moet de marktvraag naar deze materialen versterkt worden. En aan de andere kant moeten ook de agrariërs beloond worden voor hun milieuprestaties.

“Om biobased gewassen rendabel te maken, zijn dus ook lokale en provinciale overheden nodig. Zij moeten de markt op gang krijgen en agrariërs belonen voor de maatschappelijke inzet. Tot die tijd draagt het dus helaas niet bij in de gebiedsgerichte aanpak.” Daarbij komt volgens Kastelein nog een aanvullende uitdaging. “Arbeid is een bijkomend probleem. Het telen van deze gewassen is veel, zwaar handwerk: de teelten zijn nog totaal niet gemechaniseerd.”

Er is dus werk aan de winkel. Wil biobased (ver)bouwen een kans krijgen, dan zijn andere markten, subsidies en langere termijn zekerheden nodig voor de agrariërs.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen