CBR wil ouders betrekken bij rijbewijstraject

Foto: Afbeelding van Andreas Breitling via Pixabay

Door de maatregelen rondom het coronavirus zijn er veel rijlessen en –examens in de war geschopt. Lessen moesten verzet worden en rijexamens uitgesteld. Daar heeft het CBR nog steeds last van.

De maatregelen mogen dan bij de geschiedenis horen, de wachtrijen zijn er nog steeds. Het CBR komt maar niet van die wachttijd af en ook het percentage geslaagden blijft laag. Het idee is nu om ouders te gaan betrekken bij het rijbewijstraject.

Een tijdje geleden is het CBR begonnen met een campagne op sociale media. Deze heet ‘Hulp bij Rijbewijs Struggles’. Het doel ervan is om Rijbewijstips en de Rijschoolzoeker onder de aandacht te brengen bij jongeren. Daarnaast zijn ze ook van plan om een nieuwe campagne op te zetten om ouders te bereiken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ouders een grote invloed kunnen hebben op het traject van hun kind. Waarschijnlijk kunnen ze meer betekenen dan gedacht wordt.

Slagingspercentage

Een succesvol rijbewijstraject begint bij een goede voorbereiding. Het kiezen van de juiste rijschool met een goed slagingspercentage is daar één van. In 2021 zijn voor personenauto (B) 327.011 praktijkexamens afgenomen. Daarvan zijn 172.528 kandidaten geslaagd. Dat is iets meer dan de helft, 52,8 procent. Het slagingspercentage voor scooterexamen ligt een stuk hoger. Vorig jaar zijn 34.046 praktijkexamens afgenomen en 28.272 kandidaten geslaagd. Dat is een slagingspercentage van 83 procent.

Ouders kunnen hun kinderen helpen

De hulp vanuit de ouders begint al heel simpel. Stimuleer je kind bijvoorbeeld om een theoriecursus te volgen. Tijdens de rijlessen zullen ze veel hebben aan de kennis op het gebied van de autotheorie.

Hebben de kinderen nog geen DigiD? Dan kunnen de ouders helpen bij het aanvragen daarvan. Een DigiD is namelijk nodig om een theorie-examen te reserveren bij het CBR. Maar ook om een Gezondheidsverklaring naar het CBR te kunnen sturen. Het handigste is om ervoor te zorgen dat dit gelijk aan het begin van de rijopleiding wordt gedaan. Overigens geldt hetzelfde voor het voorbereiden op een scootertheorie examen.

Kans op slagen verhogen

Je wilt de kans op slagen natuurlijk zo groot mogelijk maken. Daarom is het verstandig om voldoende rijlessen in te plannen. Ook een tussentijdse toets kan hierbij heel veel opleveren. Als die toets succesvol is kan er namelijk een rijexamen worden ingepland. Dat gaat in overleg met de rijschool. Daarvoor is het belangrijk dat de juiste documenten aanwezig zijn.

Verkorten wachtlijsten

Wanneer het slagingspercentage omhoog gaat, zullen de wachtlijsten ook korter worden. Er zijn dan immers minder examens die afgelegd moeten worden. Eerder stelde het CBR voor om de examen leeftijd te verhogen van 17 jaar naar 18 jaar en om tussentijdse toetsen en faalangstexamens te schrappen.

BOVAG is de brancheorganisatie op het gebied van voertuigen en verkeersexamen. Volgens hen is dat geen goed idee omdat deze regeling juist goed werkt. Zij stellen voor om het rijexamen in te korten van 55 naar 45 minuten, om op die manier meer examens te kunnen afnemen. Daar wil het CBR echter niets van weten. De enige manier om de wachtlijsten te verkorten lijkt dus vooralsnog om zoveel mogelijk leerlingen in één keer te laten slagen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen