Problemen met je GPS? Dat komt door de zon!

Foto: Pexels, Pixabay

Dat het hier op aarde kan stormen, dat weten we allemaal maar al te goed. Maar het kan ook in de ruimte goed stormen. En dat rommelt met je GPS.

Waarschijnlijk worden we vandaag getroffen door zo’n geomagnetische storm, zo meldt de NOS. Dat zorgt er niet voor dat het hier ineens hard gaat waaien. Maar het gooit wel je GPS systeem in de war. Zo verloor ruimtebedrijf Space X eerder dit jaar al tientallen satellieten door zo’n storm.

Een astronoom legt het bij de NOS als volgt uit: “Er vinden explosies plaats op de zon. We komen in een snelle windstroming die van de zon afkomt. Daardoor komen er waarschijnlijk schokgolven bij de aarde aan en kunnen er zogeheten geomagnetische stormen ontstaan.” De afgelopen jaren is de zon kalm geweest en hebben we geen last gehad van de stormen.

GPS in de war

De verwachting is dat we de komende jaren vaker te maken gaan krijgen met dit soort stormen. Ze zorgen er niet voor dat de GPS het helemaal niet meer doen. De stormen schoppen ze alleen maar in de war. Zo kan het lijken alsof je naast de weg rijdt, in plaats van erop. Ook communicatiemiddelen van militairen en lucht- en scheepvaart kunnen last krijgen van de zonnestormen.

Bij heftiger ruimteweer kan het wel zijn dat GPS en communicatiemiddelen volledig wegvallen. “Ook kan het aardmagneetveld bij heftiger ruimteweer verstoord raken door schokgolven die van de zon komen,” aldus de astronoom.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen