Wie wordt de Klimaatburgemeester van het eiland?

Foto: PR Nationale Klimaatweek

De tweede Nationale Klimaatweek duurt dit jaar van 31 oktober tot en met 6 november. En dus start de zoektocht naar de Klimaatburgemeester van Goeree-Overflakkee!

Tijdens de Klimaatweek komt heel het land in actie om te laten zien welke klimaatstappen zij nemen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is initiator van het project. Zij laten zien wat er allemaal gebeurt om de CO2-uitstoot te verminderen. Zo willen ze de klimaatdoelen van 2030 halen. Maar er wordt ook gekeken wat er nog nodig is.

Het ministerie is op zoek naar Nederlanders die zich al inzetten voor een beter klimaat. Ook hier op het eiland zoeken ze zo’n ‘Klimaatburgemeester’.

De eerste editie

Tijdens de eerste editie vroeg het ministerie tijdens de Nationale Klimaatweek om aandacht voor alles wat er gebeurt aan klimaatverbetering. Vorig jaar zetten maar liefst 142 Klimaatburgemeesters zich in. Zij leverden op hun eigen manier een positieve bijdrage aan het klimaat. Ze inspireerden Nederland om bewuster om te gaan met het klimaat. En dat is dit jaar weer de bedoeling.

Het ministerie zoekt voor zoveel mogelijk gemeenten een Klimaatburgemeester. Iemand die zich inzet om de CO2-uitstoot te verminderen. Dat kan een kleine maatregel zijn, of juist iets groots. Goedkoop of duur. Bijvoorbeeld iemand die veel energie bespaart, duurzaam reist of klimaatbewust consumeert. Ben je een klimaatactie gestart in de straat of wijk? Ben jij de Klimaatburgemeester die het ministerie zoekt? Geef je dan op via de website van de Klimaatweek.

Wat is jouw klimaatverhaal?

Een Klimaatburgemeester deelt zijn of haar verhaal met de lokale media en in hun eigen netwerk. Ook organiseren ze een actie op 31 oktober in de eigen gemeente om anderen in beweging te krijgen. Dit mag ook op een andere dag in de Klimaatweek. Ook kan de Klimaatburgemeester in gesprek gaan met de echte burgemeester. Je bespreekt dan wat er nog moet gebeuren om de klimaatdoelen te halen.

Tijdens de Nationale Klimaatweek spelen de Klimaatburgemeesters een belangrijke rol. Het is aan hen om de rest van Nederland te inspireren zich ook in te zetten. Maar het ministerie vraagt ook organisaties hun beste klimaat-beentje voor te zetten.

Zet ook de knop om!

Hoe eerder we met z’n allen minder CO2 uitstoten en energie besparen, hoe beter het is voor ons allemaal. Niets doen is geen optie. Helemaal nu onze energierekening is gestegen en we minder afhankelijk worden van brandstof uit Rusland. Daarom zetten we ook de knop om en zetten we met z’n allen klimaatbewuste stappen. Als iedereen wat doet voor het klimaat, kunnen we samen de CO2-uitstoot in Nederland verlagen.

Het ministerie roept niet alleen burgers op bij te dragen aan een beter klimaat maar ook organisaties. Van scholen tot MKB-ers en van gemeenten tot energiebedrijven en brancheorganisaties. Het doel? Zoveel mogelijk Nederlanders inspireren zich in te zetten voor het verminderen van de CO2-uitstoot.

Cookieinstellingen