Ingezonden: Een koe stal de show in Den Bommel

Foto: Lisa Klompenhouwer

Ook in Den Bommel, meer precies op het drukke kruispunt van de N59 tussen Den Bommel, Ooltgensplaat en Achthuizen werd door boeren geprotesteerd.

Ingezonden door Lisa Klompenhouwer

Zij zijn boos op de regering, maar een koe stal de show! Boekdelen sprak deze koe, een levend wezen dat gebruikt werd als ‘spanbord’. Een gebruiksvoorwerp bij het protest. De koe, een kuddedier dat in de wei hoort, stond daar in haar eentje langs de snelweg bij een temperatuur van 26 graden. Terwijl haar boer veilig tegen de hitte schuilde onder zijn parasol!

Misschien kwam zij wel voor het eerst buiten, want 75% van de koeien staat het hele jaar op stal. Maar buiten zijn op deze plek met toeterende sympathisanten die ook niet precies weten hoe de hooivork in de steel zit, maakte het er voor deze koe in ieder geval niet beter op!

Boeren in de wurggreep

Veevoer- en kunstmestproducenten, de landbouwgif industrie, teveel macht voor de LTO binnen een zwalkend VVD/CDA-beleid, supermarkten en banken houden de boeren in deze stikstof wurggreep. Daardoor kunnen de kleinschalige boeren geen omslag maken naar een boerenbedrijf met respect voor dieren en natuur.

Bij veel boeren in Nederland staat het water tot aan de lippen. Elke week stoppen vijf boerenbedrijven omdat ze te weinig geld verdienen. Ze kunnen of willen niet mee in het steeds meer en/of intensiever houden van dieren. Zij komen in de problemen door het zwalkende VVD/CDA-beleid van de laatste decennia. De megastallen, waar BBB zo’n voorstander van is, willen helemaal geen stikstofreductie. Dit zijn industrieën waarbij het alleen om geld gaat. Zij hebben maling aan het leven van anderen, mens of dier.

Boeren helpen om te schakelen naar duurzame bedrijfsvoering

Een gezonde, duurzame landbouw is mogelijk als de overheid de natuurlijke kringlopen herstelt. Maar ook als boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. De voedselketen moet kort en open zijn. Zo voorkom je gesjoemel met voedsel, overproductie en grondstoffen- en voedselverspilling. Elk jaar worden er 500 miljoen dieren geslacht in de vee-industrie. Er zijn hooguit 18 miljoen Nederlanders, het grootste deel van de dieren wordt dus geslacht voor de export. Nederland eet er dus geen biefstukje minder om wanneer er niet langer subsidie gaat naar dat vlees.

Die subsidie moet in plaats daarvan gebruikt worden om boeren te helpen overschakelen naar een duurzame bedrijfsvoering. Dan kunnen ook de landbouwers, die nu 75% van hun gewassen leveren aan de vee-industrie, zorgen voor betaalbaar-, gifvrij- en voldoende voedsel voor Nederland. Zij kunnen ook meteen helpen het wereldvoedselprobleem op te lossen. Als we al die honderden miljoenen dieren in de bio-industrie niet meer hoeven te voeden kan de mens genoeg eten!

Mes en vork zijn de belangrijkste wapens in de strijd tegen klimaatverandering, armoede, honger, dierenleed en biodiversiteitsverlies. De consument heeft hier ook een aandeel in door verantwoorde keuzes te maken. De uitstoot van stikstof door de landbouw bedraagt 41%, de industrie en verkeer samen leveren 23% en het buitenland 35%. Alle vervuilers moeten bijdragen aan vermindering van stikstofuitstoot en stoppen met naar elkaar te wijzen.

Noot van de redactie: Goeree-Overflakkee.nieuws.nl geeft bewoners, voor- en tegenstanders, van een probleem/visie de gelegenheid een ingezonden brief te sturen om ruimte- en aandacht te krijgen van een breed publiek. Zij neemt hierbij zelf geen standpunt in.

koe ingezet bij boerenprotest

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen