Meer mensen maken zich zorgen over vaste lasten

Foto: Afbeelding van 1820796 via Pixabay

Alles wordt duurder en dat legt grote druk op het betalen van de maandelijkse vasten lasten. Steeds meer mensen maken zich daar zorgen over.

Maar liefst 71 procent van de Nederlanders heeft er nu meer zorgen over dan vorig jaar. Bij 87 procent van hen zijn de vaste kosten gestegen. Bij slechts zes procent wordt de druk op de kosten veroorzaakt door een lager inkomen. In vergelijking met vorig jaar ervaren mensen vooral hogere kosten voor energie (72%). Maar ook vervoerskosten (57%), internet en tv (46%) en verzekeringen (41%) zorgen voor stress.

Slechts 4 procent gaf aan geen hogere lasten te ervaren. Dat blijkt uit representatief onderzoek onder duizend Nederlanders. Dat onderzoek werd uitgevoerd door vergelijkingssite Pricewise. Zij deden dat in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.

1200 euro meer kosten

Voor mensen die kampen met hogere energiekosten lopen de kosten bij 28 procent op tot meer dan 1200 euro per jaar. Een andere groep betaalt tot wel 600 euro meer op jaarbasis (38%). 64 proent van de mensen die meer betalen voor internet en tv gaan tot wel 300 per jaar omhoog.

Hans de Kok is directeur bij Pricewise. Hij snapt de bezorgdheid bij het grootste gedeelte van de Nederlanders heel goed. “De inflatie hakt er flink in. Er lijkt daarnaast geen eind te komen aan de stijging van de vaste lasten. De benzineprijzen stegen afgelopen week enorm en de zorgen over de energierekening zijn er al maanden. Hopelijk zorgt een zonnige zomer voor wat rust en drukt dat de energiekosten.”

Einde nog niet in zicht

Het einde van de prijsstijgingen is vooralsnog niet in zicht. “De energiewereld blijft voortdurend turbulent,” zegt De Kok. “Vorige week gingen de inkoopprijzen van energie opeens fors omhoog. Een goed advies voor een energiecontract is nog altijd moeilijk. Blijf in ieder geval oriënteren. Zorg ervoor dat je niet onnodig in een hoog tarief terechtkomt. Houd ook de prijs in de gaten. Maar dat geldt voor alle vaste lasten. Dus blijf ook letten op wat je betaalt voor internet, tv en verzekeringen. Besparen op je vaste lasten is nu belangrijker dan ooit.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen