Let op! Rond 12 uur krijg je een NL-alert testbericht!

Foto: Afbeelding van mohamed Hassan via Pixabay

Ieder half jaar zendt de overheid een testbericht van NL-Alert uit. Vandaag, op maandag 13 juni, is het weer tijd voor zo’n melding.

Niet schrikken als rond het middaguur je telefoon een enorme herrie gaat maken. Bij het ontvangen van het testbericht maakt je telefoon een soort alarm geluid. Daarbij verschijnt er ook een melding op je scherm waarop is te zien dat het om een testbericht gaat. Je ziet de volgende tekst op je telefoon verschijnen:

“NL-Alert 13-06-2022 12:00: TESTBERICHT. De overheid waarschuwt je tijdens noodsituaties via NL-Alert. Je leest dan wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. Kijk op www.nl-alert.nl *** TEST MESSAGE Netherlands Government Public Warning System. No action required. More information: www.nl-alert.nl/english

Meerdere meldingen

Het kans soms voorkomen dat je meerdere meldingen binnenkrijgt. Dat kan diverse oorzaken hebben. Zo komt het bericht gewoon weer terug als je het niet goed wegdrukt. Het kan ook zo zijn dat op een Android telefoon een herhaalfunctie is ingesteld. Daarnaast kan het ook zo zijn dat jouw telefoon de melding ontvangt op twee kanalen.

De NL-Alert wordt uitgezonden via twee kanalen. Eén voor oudere mobiele telefoons en één voor moderne telefoons. Sommige mobiele telefoons gebruiken beide kanalen en kun je de melding dus dubbel binnenkrijgen.

Geen melding

Heb je je telefoon wel ingesteld voor een NL-alert, maar krijg je niets binnen? Ook dat kan diverse oorzaken hebben. Zo krijg je geen melding als je vliegtuigmodus aanstaat of als je telefoon is uitgeschakeld. Ben je tijdelijk buiten gebruik of zit je op een buitenlandse zendmast? Ook dan krijg je geen melding binnen. Zit je op een oud 2G of 3G netwerk? Dan doet de melding het ook niet.

Deze bovenstaande oorzaken kunnen er overigens ook voor zorgen dat de melding later binnenkomt. Schrik dus niet als je om half één ineens bereik hebt en een alarm afgaat op je telefoon.

Cookieinstellingen