Historisch vrijheidskunstwerk ‘Vrij Vreugde’ onthuld

Foto: Sam Fish

Bij de Wilhelminabrug in Middelharnis is op Bevrijdingsdag, donderdag 5 mei, een bijzonder kunstwerk onthuld. Het gaat om de muurschildering ‘Vrij Vreugde’.

Door Sam Fish

De muurschildering is alles behalve een nieuw kunstwerk. Het is namelijk bijna net zo oud als de vrijheid in Nederland; 77 jaar. De muurschildering heeft de naam ‘Vrij Vreugde’ en is gemaakt door Siep van Eck. In de zomer van 1945 is het aangebracht in de garage van het oude Meijer Theater, de voormalige bioscoop in Middelharnis. Daar was een buurtfeest georganiseerd voor de inwoners van de Vissersdijk, de Visserstraat en het Vingerling. Zij vierden de verjaardag van koningin Wilhelmina en het feit dat Nederland weer vrij was. En naast de grote muurschildering werden nog andere kleinere schilderwerken aangebracht. Denk aan oranje vlaggetjes en andere versieringen.

Bewaren

De afgelopen jaren is er aan de Haven van Middelharnis een hoop werk verricht. Ook het Meijer Theater heeft het moeten ontgelden. Waar het in eerste instantie de bedoeling was dat het werd opgeknapt, bleek dat in de praktijk niet mogelijk. “Alles was rot, begroeid en niet meer te redden,” vertelt eigenaar Jean-Paul Scheurleer bij de onthulling van het kunstwerk. “Zelfs de historische pui was niet meer te redden. En toen we eenmaal gingen beginnen aan de garage bleek daar hetzelfde verhaal. Met alle voorzichtigheid hebben we de muurschildering kunnen redden.”

Scheurleer liet de muurschildering uit de muur zagen. Het is immers een stuk geschiedenis waar veel mensen herinneringen aan hebben. “We hebben het goed bewaard de afgelopen jaren, maar dit is een kunstwerk voor ons allemaal. Iedereen moet dit kunnen bekijken. Daarom hebben we het aan de gemeente geschonken om er een mooi plekje voor te creëren. We hebben het teruggegeven aan de mensen van het eiland. Het is een prachtig monument geworden en daar ben ik blij om.”

De Stichting Juunrenne heeft het stuk muur in een vitrinekast geplaatst. En dat grote stuk kunst is op Bevrijdingsdag 2022 onthuld voor de buitenwereld.

De onthulling

De onthulling van het kunstwerk liet even op zich wachten. Het had eigenlijk plaats moeten vinden op 5 mei 2020, toen we 75 jaar vrijheid vierden. Door de uitbraak van het coronavirus kon dat echter niet doorgaan. Het werd verplaatst naar 31 augustus van datzelfde jaar. Het was toen precies 75 jaar na het maken van de muurschildering. Maar ook dat kon niet doorgaan. Maar op donderdag 5 mei 2022 was het eindelijk zover. Het was de eer aan wethouder Daan Markwat. Hij mocht samen met leerlingen van lokale basisscholen het vredessymbool onthullen.

“Ik ben al sinds het begin van mijn carrière als wethouder betrokken bij de restauratie van het theater. En daarmee dus ook bij het behoud van de muurschildering,” laat Markwat weten. “Het is belangrijk dat we blijven herdenken en dat we samen de vrijheid vieren. Dit soort momenten zijn nodig om ons dagelijks aan onze vrijheid te herinneren. Ik hoop dan ook dat dit een mooie herdenkplek wordt als de kade eenmaal klaar is.”

De onthulling zelf lag in handen van basisschoolkinderen. Zij mochten het inpakpapier van de vitrine afscheuren. Daarna hebben ze rood, wit en blauwe bloemen bij het nieuwe herdenkingsmonument neergelegd.

De dochter van de schilder

De dochter van schilder Siep van Eck was ook aanwezig. Zij liet weten dat ze enorm blij was dat het kunstwerk bewaard is gebleven. “Het heeft hier op de kade een prachtige plek gekregen. En ik ben blij dat iedereen het werk van mijn vader nu kan bekijken. Mijn vader zou hier ook heel blij mee zijn geweest,” vertelt ze.

onthulling Vrij Vreugde Middelharnis

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen