Vanaf vanmiddag code oranje door storm Eunice

18 feb 2022, 9:09 Nieuws
windy g72131eca4 1280
Het KNMI geeft vanaf vrijdagmiddag code oranje af vanwege storm Eunice. Die code oranje geldt voor heel Nederland vanaf een uur of 14.00 uur.
In vrijwel het hele land worden vanaf die tijd zeer zware windstoten verwacht van 100 tot 120 kilometer per uur. In de kustgebieden en op de Wadden kan zelfs 130 kilometer per uur worden gehaald. Alleen in Limburg lijkt het mee te vallen, daarvoor wordt ‘slechts’ code geel afgegeven. Code oranje wordt afgegeven als er een grote kans is op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast.
Door de wind kunnen “aanzienlijke schade en zeer gevaarlijke situaties ontstaan als gevolg van omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen”. Dat meldt het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). Aan het einde van de vrijdagavond en in de daaropvolgende nacht zal de wind vanuit het zuidwesten afnemen.

Waarschuwing

Het KNMI heeft de waarschuwing op donderdagmiddag naar buiten gebracht. Officieel doen ze dat ook altijd pas 24 uur voor het begin van de storm. Het KNMI neemt deze beslissing niet alleen. Dit wordt gedaan in overleg met vertegenwoordigers van onder meer de Rotterdamse haven, ProRail, Schiphol en Rijkswaterstaat.
Het is niet helemaal uitgesloten dat de storm zelfs leidt tot code rood. Dat gebeurt als er sprake is van extreem weer dat een grote impact op de samenleving heeft en waarbij er grote veiligheidsrisico’s zijn.

Update

Inmiddels is de code oranje aangepast naar code rood. Dit geldt voor alle kustprovincies. Dat houdt in: Ga niet de weg op als het niet noodzakelijk is.
wie bel je bij storm brandweer