Storm Eunice wordt mogelijk een zeer zware storm

16 feb 2022, 13:29 Nieuws
stormschade stan pittens
De komende dagen komen er twee stormen op Nederland af. Storm Eunice die vrijdag aankomt, is volgens Weer.nl waarschijnlijk een stuk zwaarder dan Dudley die op donderdag komt.
Een groot deel van het land kan te maken krijgen met zeer harde wind. Op sommige plekken is dan zelfs windkracht 11 mogelijk. Dit hangt allemaal af van de koers van de storm.

Storm Dudley

Nederland krijgt eerst nog te maken met storm Dudley. De wind neemt woensdagavond al flink toe. Aan zee is er dan windkracht 8 en in het noordelijke kustgebied is enige tijd windkracht 9 mogelijk. Daarbij kunnen in het Waddengebied windvlagen met snelheden tot 110 kilometer optreden. Het noordelijke binnenland maakt kans op windvlagen rond 100 kilometer per uur. Verder zuidelijk is dat wat minder. Donderdag is er vooral in de ochtend nog veel wind, later op de dag neemt de wind geleidelijk af.
Of Dudley een officiële storm wordt valt nog te bezien, daarvoor moet er op een KNMI-weerstation boven land een uur lang gemiddeld windkracht 9 staan. Woensdagavond en in de nacht naar donderdag zal het op meerdere plekken tijdelijk tot storm komen, maar of dit ook minstens een uur lukt, is nog de vraag, aldus Weer.nl.

Storm Eunice

Eunice trekt eerst nog langs Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Het is nog niet duidelijk welk deel van Nederland te maken zal krijgen met Eunice. De huidige weermodellen zijn het namelijk nog niet eens over de precieze koers van de storm en de omvang van het bijbehorende windveld.
Volgens het Europese weermodel krijgt vooral het noorden te maken met de storm. In het Waddengebied kan in de loop van de avond windkracht 10 staan met windvlagen tot 120 of 130 kilometer per uur. Maar volgens het Amerikaanse weermodel krijgt de gehele Nederlandse kust en ook een veel groter deel van het binnenland ermee te maken. In dat geval is de impact van de storm veel groter. Dan kunnen ook in het binnenland windstoten van ruim 100 kilometer per uur voorkomen. Overal aan zee komt dan een windkracht 9 of 10 voor, op sommige plekken is zelfs windkracht 11 mogelijk. Weer.nl waarschuwt dat ook springtij een rol speelt en voor extra hoge waterstanden kan zorgen.
Volgens de laatste berekeningen van Weer.nl zou storm Eunice, die vrijdag over ons land trekt, wel eens kunnen uitgroeien tot een zware westerstorm met windstoten tot 140 kilometer per uur. Eunice zou zelfs zwaarder kunnen uitpakken dan de vorige zware storm Ciara in 2020 en grote schade kunnen aanrichten in de kustprovincies.