Goed gekapt de kerst in door geweldige actie!

Foto: Miranda Scholts

De feestdagen komen inmiddels steeds dichterbij. En dat is ook de tijd dat mensen graag goed voor de dag komen. Mooie kleding, lekker eten in huis halen en nog even snel naar de kapper.

Toch is dat niet voor iedereen een gegeven. Te veel mensen bevinden zich in een positie waarin zij afhankelijk zijn van instanties en hulp van anderen. Op Goeree-Overflakkee doen bijvoorbeeld ruim 80 gezinnen een beroep op de voedselbank. Dit gaat vaak gepaard met angst en schaamte, ondanks alle goede bedoelingen.

Een bezoek aan de kapper is vaak het eerste waarop bezuinigd wordt. De prioriteit ligt simpelweg ergens anders als je van een klein bedrag moet rondkomen. Voor sommige gezinnen is dit nog geen 100 euro per week. Maar de behoefte om goed gekapt voor de dag te komen is er natuurlijk wel.

Warme actie

Miranda Scholts is kapster en eigenaresse van Knip&GO. Zij vond het een verschrikkelijk idee dat sommige mensen niet naar de kapper kunnen. Dat is precies waar ze een stokje voor heeft gestoken. Ze vindt dat iedereen het recht heeft om zich mooi te voelen. Juist met de feestdagen! Ze is daarom de samenwerking aangegaan met de Voedselbank op Goeree-Overflakkee. In de uitgedeelde voedselpakketten heeft ze een voucher gestopt. Daarmee konden mensen zich aanmelden voor een gratis knipbeurt.

Iedereen die er behoefte aan had kon bij Miranda een afspraak maken. Zij heeft hen dan ook allemaal voorzien van een frisse coupe. In de geborgenheid van hun eigen huis is iedereen die dat wilde lekker geknipt. De actie werd dan dus ook een groot succes!

Geen andere keuze 

“Ik besef me dat de mensen die gebruik maken van de voedselbank dit niet doen omdat ze dat willen. Ze doen dit omdat er geen andere keuze is,” zegt Miranda. “Dat betekent dat alle ‘overbodige’ zaken geschrapt worden. De kapper is er daar één van. Terwijl het voor je eigenwaarde zo belangrijk is om lekker in je vel te zitten. Je goed voelen over jezelf en je uiterlijk is belangrijk. Niet alleen voor volwassenen, maar zeker ook voor de kinderen. Het feit dat ik dit kon doen, geeft mij een goed gevoel. Ik ben blij dat ik iets heb kunnen betekenen voor een ander. De soms bijzonder schrijnende verhalen van de mensen, doen me beseffen dat niets vanzelfsprekend is.”

Gezien het succes van de actie, overweegt Miranda om volgend jaar wellicht verder te gaan. Misschien een samenwerking met andere kappers op Goeree-Overflakkee. Op die manier kunnen er nog meer mensen verwend worden. “Iedereen wil toch goed gekapt de kerst in,” aldus Miranda.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen