Van 30 maart tot en met 30 september vond in Nederland het NK Tegelwippen plaats. Daarbij was het de bedoeling zoveel mogelijk stoeptegels in te wisselen voor groen.
Door Sam Fish
In totaal hebben 81 gemeenten meegedaan aan het NK Tegelwippen. Goeree-Overflakkee was één van die 81 gemeenten. Gewonnen hebben we overduidelijk niet, maar zeker in deze wedstrijd is meedoen belangrijker dan winnen.
Onze gemeente is beland op de 65steplek. Hier zijn namelijk 996 tegels gewipt in de afgelopen maanden. Dat zijn 19,9 tegels per inwoner die ingewisseld zijn voor gras of een mooie plant.
Het Brabantse Rucphen ging er met de eerste prijs vandoor. Daar hebben de inwoners maar liefst 22.639 tegels eruit gewipt. Dat zijn 989,77 tegels per inwoner. De tweede plek was voor Enschede met 841,27 tegels per inwoner. Oosterhout sluit de top drie af met 700,09 tegels per inwoner.
In totaal zijn er dit jaar tijdens het NK Tegelwippen 1.556.919 stoeptegels ingeruild voor groen.
Maar waarom moeten we eigenlijk massaal tuintegels eruit wippen en groen planten? Simpel. Het weer wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we ook steeds vaker te maken met bijvoorbeeld hittestress en wateroverlast. Onze leefomgeving is namelijk ster versteend en kan dus niet veel met het weer. De stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of zelfs je kelder inlopen. Meer groen gaat dit tegen.
Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid. Vooral doorgaan met het wippen van die tegels dus!