Rijkswaterstaat koopt alvast kilo’s strooizout in

Foto: Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat is gestart met de inkoop van strooizout voor de wintermaanden. De eerste schepen met zout uit Duitsland zijn deze week aangekomen.

Zo ligt er nu alvast 135 miljoen kilo strooizout in de centrale opslagloods van Rijkswaterstaat in Utrecht. Volgens Rijkswaterstaat is het voordelig om nu alvast strooizout in te kopen. Bovendien hebben leveranciers dan meer tijd om het zout te brengen.

Zoutloodsen 

Rijkswaterstaat heeft vier centrale zoutloodsen in Nederland. Vanuit die loodsen wordt de voorraad verdeeld over 56 steunpunten in het hele land. De dienst heeft aan het begin van de winterperiode zo’n 250 miljoen kilo zout op voorraad.

Vorige winter is in totaal 135 miljoen kilo strooizout verbruikt. Dat was meer dan in de jaren daarvoor. Dat komt natuurlijk door de hevige sneeuwbuien in februari van dit jaar. Toen reden de strooiwagens 72 uur achter elkaar door om wegen begaanbaar te maken. De winter van 2020-2021 staat op de derde plek van winters waarin het meest is gestrooid.

Zelf strooien 

Het is belangrijk om zelf ook altijd wat strooizout in huis te hebben. Sowieso is het in de winter altijd duurder dan op andere momenten in het jaar. Dan is het dus handiger om het eerder in te slaan, dan om te wachten tot je het echt nodig hebt.