“De verhalen moeten geschreven worden”

Foto: Sam Fish

In samenwerking met Dennis Notenboom van Stichting WO2GO gaf de Amerikaanse Jennifer Holik een lezing in het oude LTS gebouw aan de Schoolstraat in Middelharnis.

Jennifer Holik
Jennifer is een Amerikaanse schrijfster, onderzoeker en historica uit Chicago. Met meerdere boeken op haar naam is ze een expert op het gebied van de soldaten die vochten in de Tweede Wereldoorlog.

Ze begon met haar research doordat familieleden waren omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Niemand herinnerde hem en dat was mijn drijfveer om een boek te schrijven over de verloren soldaten”, aldus Holik. Natuurlijk had ze niet verwacht dat ze zo ver zou gaan.

Lezing
“Ik kan me niet zo goed herinneren hoe ik Dennis heb leren kennen, maar sinds deze zomer hebben we goed contact via Faebook. Hij vroeg mij hier een lezing te geven, aangezien ik toch al in Nederland was voor andere bezoekjes”, legt Jennifer uit. Zo was ze eerder deze week al in Amsterdam, Groesbeek en woonde ze de herdenkingsdienst in Tilburg bij.

LEES OOK: Taxussnoeisel voor KWF Kankerbestrijding 

Tijdens de lezing vertelt Jennifer Holik over har eigen ervaringen met het onderzoeken van verschillende soldaten. Daarnaast geeft ze ook tips over hoe we zelf op onderzoek uit kunnen gaan. “Geloof niet alles wat je ziet, want alle informatie komt van mensenhanden en mensen maken fouten. Blijf ook al je vondsten vergelijken met andere bronnen, want niet alles klopt”, vertelt ze. “Daarnaast is er in Nederland ook heel veel informatie te vinden, probeer het bijvoorbeeld bij de bibliotheek of de lokale archieven”.

Flakkee
Holik ging tijdens haar lezing niet in op de geschiedenis van Goeree-Overflakkee tijdens de Tweede Wereldoorlog, aangezien dat veel te veel tijd zou kosten als ze per locatie haar hele lezing zou moeten aanpassen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn op Flakkee 24 Amerikaanse soldaten omgekomen, deze zijn allemaal geïdentificeerd en hebben allemaal een verhaal.

Jennifer Holik-1

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen