28 Miljoen euro voor compensatie vuurwerkverbod

18 feb 2022, 14:28 Nieuws
sparkler 839831 1920
Het kabinet maakt in totaal 28 miljoen euro vrij om vuurwerkhandelaren en importeurs te compenseren voor het vuurwerkverbod van afgelopen jaarwisseling.
Tijdens de afgelopen jaarwisseling was het voor de tweede keer verboden om vuurwerk te kopen en af te steken. Het was een manier om de door corona overvolle ziekenhuizen te ontlasten. Tijdens de jaarwisseling daarvoor gold om dezelfde reden een vuurwerkverbod.

Compensatie

De regeling is verruimd ten opzichte van het vorige compensatiepakket. Nu kunnen handelaren tot 4500 euro per vestiging terugkrijgen. Handelaren kunnen voor maximaal vijf vestigingen geld terugkrijgen. In de regeling voor de jaarwisseling van 2020-2021 was er eenmalig 3500 euro beschikbaar.
Vuurwerkhandelaren kunnen bovendien 6 procent van de omzet uit 2019 vergoed krijgen. Dat schrijven minister Mark Harbers en staatssecretaris Vivianne Heijnen in een brief aan de Kamer. Zij zijn beiden van het ministerie van Infrastructuur. Dit is een vergoeding voor onder meer promotiekosten en het retourneren van betalingen, aldus de bewindslieden.
Ook importeurs en vervoerders kunnen weer compensatie krijgen. Zij kunnen evenveel geld terugkrijgen als vorig jaar. Het kabinet wil het loket voor de compensatieaanvraag op 1 maart dit jaar openen. De bewindslieden verwachten de eerste betalingen eind april of begin mei.