Kartonverzamelaar Johan in de watten gelegd

Foto: Sam Fish

Al jaren haalt Johan (50) het oud papier en karton op bij diverse ondernemers in Middelharnis Centrum. Weer of geen weer, hij staat altijd voor hen klaar. Tijd om de rollen eens om te draaien.

Door Sam Fish

Het idee kwam bij Petra Rabouw van Hoedenhuis Josephine vandaan. “Johan helpt iedereen,” vertelt ze. “Hij haalt al jaren het oud papier en karton op bij aardig wat ondernemers in Middelharnis. Zelfs op het industrieterrein, dus echt niet alleen in het centrum. En daarnaast helpt hij ook nog andere mensen. Zo zet hij containers aan de straat voor mensen met drukke banen of als ze het zelf niet kunnen. Hij is een gouden jongen die altijd voor iedereen klaar staat.”

Dat karton ophalen doet hij op een normale fiets met een karretje erachter. Petra ziet hem dan ook vaak hard trappen. “Dan zie ik hem hier tegen de dijk op fietsen en dan zou ik hem eigenlijk een zetje in de rug willen geven,” vertelt ze lachend. “Zo’n volle fietskar en dan omhoog moeten fietsen, dat is echt wel zwaar. En dat bracht me op een idee.”

Cadeautje

Petra ging met haar plan langs bij haar collega ondernemers in Middelharnis en vrijwel iedereen was gelijk enthousiast. “Er zijn zoveel ondernemers die een steentje bij hebben gedragen. Ik vind het heel bijzonder en super fijn dat we dit voor Johan kunnen doen.” Het plan was namelijk om Johan te verrassen met een elektrische fiets. Dan hoeft hij niet meer zo hard te trappen tijdens het ophalen van het karton en kan hij nog meer mensen blij maken.

En er stonden enorm veel ondernemers klaar om bij te dragen aan het idee. De fiets is geleverd door Fietstotaal die ook nog eens 150 euro van de prijs afhaalde als eigen bijdrage. Daar kwam een bijdrage bovenop van Bakkerij Van Helden, Hoedenhuijs Josephine, De Wereldwinkel, D-Sign, De Ouwe Stempel, Bodacious, Curious Styling, Deauville, Lijstje van Brocante, Jeanne D’Arc fashion, ’t Majoortje, BIZ Middelharnis, Kapsalon Marvellous, Van Dam Mode, Bakkerij Bienefelt, Eyewish, Zwartbol Foods, Croissy, Vive, de Tabakswinkel, Pearle, Black & White Fashion, LLEV, Melaard Parket, Keuvelaar, The Phone House en Peet the Flowerman. Daarnaast doneerde Plus Slingerland nog een boodschappenpakket aan Johan als dank voor zijn inzet.

Overweldigend

Het gebeurt wel eens dat Petra Johan haar winkel inroept voor een kleinigheidje. “Ik geef hem wel eens een doosje bonbons als bedankje voor zijn inzet. Toen ik hem dus vroeg om langs te komen, was dat ook niet raar,” vertelt ze. Maar toen hij de winkel inliep en de fiets zag, stond hij toch echt met een mond vol tanden. Hij was volledig overdonderd door de verrassing. Het was zelfs zo overweldigend dat hij even tegen de muur moest leunen om niet om te vallen.

“Dit had ik nooit verwacht,” zegt hij uiteindelijk als hij weer kan praten. “Ik krijg wel eens wat lekkers, maar dit is wel heel bijzonder.” Hij moet even gaan zitten om bij te komen van de schrik. “Ik weet niet wat ik moet zeggen. Ik ben hier echt heel blij mee. Het is het mooiste cadeau van mijn leven!” De lach die op zijn gezicht te zien is zal voorlopig niet verdwijnen.

“Je hebt dit zo ontzettend verdiend, Johan,” zegt Petra tegen hem. “Je werkt zo ontzettend hard voor anderen. We wilden allemaal iets terug doen.”

Op pad

Als de fiets uit de winkel naar buiten wordt gereden heeft Johan ook niet lang nodig om op te stappen. Al is het natuurlijk wel heel spannend om elektrisch te fietsen. “Goed oefenen, voor je het weet wil je niet anders meer.”

Omdat het lastig is om met twee fietsen én een lading karton door te gaan met zijn rondje, brengt fietsenmaker Peter de nieuwe fiets van Johan nog even naar zijn winkel. “We zetten het zadel nog even goed en ik zorg nog voor een extra kettingslot. Dan kan hij hem morgen op komen halen en kan hij dit weekend iedereen zijn nieuwe fiets laten zien.”