Beeldje in Ooltgensplaat krijgt een nieuwe locatie

Foto: PR Oost West Wonen

Al sinds jaar en dag staat er een stenen beeld van een gezin in de Van Weelstraat in Ooltgensplaat. Het beeld is nu echter verplaatst.

Het staat nog wel in dezelfde straat, maar op een andere plek. Sinds het begin van deze week staat het voor de hoofdingang van het seniorencomplex Plaetinum/Maximaplein. Oost West Wonen heeft het beeld laten verplaatsen. Alles in overleg met de gemeente, de dorpsraad en de nabestaanden van de kunstenaar.

Het Centrum

Ooit stond in de Van Weelstraat het verenigingsgebouw Het Centrum. Daar stond het beeld dat was gemaakt door kunstenaar Henk Tieman. Om precies te zijn stond het op het speelplein van de aangrenzende peuterspeelzaal. Het centrum verhuisde naar de rand van het dorp en er kwam een seniorencomplex op de vrijgekomen grond.

Voor het beeld was door alle veranderingen geen plek meer. De toenmalige opzichter van de woningbouwvereniging stelde voor het een paar meter te verplaatsen. Het kwam toen in de tuin van de naastgelegen tandarts- en fysiotherapiepraktijk.

Nog steeds in de Van Weelstraat

Oost West Wonen bouwt nu de oude praktijkruimte om tot twee appartementen. Dat zorgt ervoor dat het beeld wederom moet wijken. Daarom is het deze week verplaatst naar de hoofdingang van gebouw Plaetinum. Een mooie plek waar het beeld van het gezin in de open ruimte goed tot z’n recht komt. Een mooi detail: na al die jaren en verplaatsingen staat het nog steeds in dezelfde straat.

H.J. Tieman

In mei 1964 werd het beeld geplaatst in Ooltgensplaat. Het is een ontwerp van de heer H.J. Tieman, hij werkte bij de Poceleine Flesch in Delft. Het beeld stelt een gezin voor: vader, moeder en kind. Het kind heeft een tasje om haar arm en voor haar staat een poes. Op de sokkel staan de wapens van Ooltgensplaat (voorkant) en Sint Adolfsland (achterkant). Op de twee zijkanten staat werkzaamheden die in de buurt plaatsvinden.