Weet jij wat die symbolen in je kleding betekenen?

Foto: Afbeelding van Markéta Machová via Pixabay

Kleding wassen doen we sowieso elke week. Maar je moet er wel voor zorgen dat je je kleren op de beste manier wast.

De juiste verzorging van je kleding kan een hele uitdaging zijn. Een wollen trui kan zomaar kleiner uit de wasmachine komen. Of die ene zijde blouse is ineens een stuk minder mooi dan toen je het kocht. Als je goed voor je kleding wilt zorgen en de levensduur wilt garanderen, dan moet je goed naar de was labels kijken. Dit geldt vooral voor zijde en wol. Maar ook bij gekleurd katoen of synthetische materialen kan het fout gaan.

Waardevolle informatie

Elk kledingstuk komt met een was label. Sommige mensen knippen dit eruit omdat het kriebelt, maar het is een belangrijk onderdeel. Erin staan meestal vijf basisvoorschriften. Die vertellen jou hoe je het kledingstuk op de juiste manier moet wassen, drogen en strijken. Daarbij geven sommige labels ook tips voor een professionele reiniging en het gebruik van bleekmiddel.

Een was label biedt dus waardevolle informatie, maar niet iedereen leest het altijd even goed. Het lijkt voor sommigen niet belangrijk, maar de informatie kan een hoop geld besparen. Een was label is dus niet alleen een handleiding, maar steeds vaker ook een marketingproduct.

Wassen

Het eerste symbool op een label vertelt iets over het wassen, het is de wastobbe. Het geeft weer of een kledingstuk in de wasmachine kan en op welke temperatuur. Als er een streep door dit symbool staat, betekent dit dat het professioneel gereinigd moet worden. Als er een symbool voor handwas in het label staat, dan kun je het handwasprogramma gebruiken. Je kunt het natuurlijk ook ouderwets in een teiltje wassen.

Speciaal wasprogramma

Als er onder de wastobbe een balk staat, betekent dit dat het kleding stuk in het antikreukprogramma gewassen moet worden. Hiervoor kan je het programma ‘fijne was’ of ‘kreukherstellend’ kiezen. Deze balk laat ook zien dat je de hoeveelheid was in de machine beperkt moet houden.

Staan er twee balkjes onder de tobbe? Dan moet je kiezen voor een speciaal wasprogramma. Dit kan een programma zijn voor wol, zijde of kasjmier. Heeft jouw wasmachine dit niet? Kies dan voor een handwasprogramma. Als de kledingstukken behoorlijk vervuild zijn, is een professionele reiniging een betere optie.

Bleken en drogen

Vervolgens staan er wassymbolen voor bleken en drogen in het label. Voor bleken wordt het symbool van de driehoek gebruikt. Vrijwel alle waspoedermiddelen bevatten bleekmiddelen. Die zorgen ervoor dat lelijke verkleuringen uit helderen stoffen verdwijnen. Nu is het wel zo dat niet alle stoffen met bleek behandeld mogen worden. Het gebruik van het verkeerde wasmiddel is een van de meest voorkomende fouten die gemaakt worden.

Het symbool van het vierkantje laat zien hoe je een kledingstuk het beste kunt drogen. Kan dit met de droger of moet het aan een rekje hangen? Als er een streep door het vierkantje staat, mag de kleding dus niet in de droger. Het aantal puntjes in het vierkant laten zien of je een kreukherstellend programma moet gebruiken.

Strijken en reinigen

Ten slotte heb je nog het symbool voor het strijkijzer, die is makkelijk te herkennen. Hoe meer puntjes in het strijkijzer, hoe heter het mag worden gestreken.

En dan heb je nog het symbool voor professionele of chemische reiniging. Dit is meestal een cirkel met daarin een letter. Bij dergelijke wasvoorschriften, wordt een professionele reiniging aanbevolen. De letters in de cirkel geven de verschillende oplosmiddelen aan die bij de reiniging gebruikt mogen worden.