De winter telde nooit eerder zoveel zachte dagen

Foto: Afbeelding van PublicDomainPictures via Pixabay

We hebben een prachtige winter achter de rug met zelfs een week vol sneeuw en ijs. Toch heeft de winter nog nooit zoveel zachte dagen gehad.

De temperatuur in De Bilt is woensdag boven de 15 graden uitgekomen. Daarmee is het voor de vijfde dag op rij een officiële zachte dag. Dat betekent dat de meteorologische winter niet eerder zoveel zachte dagen telde als dit jaar. Zo meldt Weer.nl.

Records

Het oude record is nog niet zo heel oud, die stamt namelijk uit 2019. Toen steeg de temperatuur vier keer tot boven de 15 graden. In de vorige eeuw kwamen nooit meer dan drie officiële zachte dagen voor in de winter. Door klimaatverandering worden steeds vroeger lentetemperaturen gemeten. De eerste lentedag met 15 graden of meer, valt in het huidige klimaat op 10 maart in De Bilt. Dertig jaar geleden was dit pas op 26 maart.

En vandaag sneuvelen er mogelijk voor de vierde dag op rij weer dagrecords. Als het vandaag ergens 20,6 graden wordt, het is het ook de warmste winterdag ooit gemeten. Het oude record stamt wederom uit 2019. Het werd toen op 27 februari 20,5 graden in Arcen. De Bilt noteerde het huidige winterrecord op 26 februari 2019 met 18,9 graden. Ook dit record kan op woensdag 24 februari worden verbroken.