Help de vogels en maak een winterwonder vogeltuin

Foto: Petra Scheutjens

Voor ons is de wereld buiten een mooi sneeuw landschap voor foto’s en pret. Maar voor vogels is dat niet helemaal hetzelfde.

Door Petra Scheutjens

Voor vogels is het op dit moment een heuse strijd om te overleven. De grond is op veel plekken bevroren of bedolven onder sneeuw. En dus is het lastiger voor hen om aan voedsel te komen.

Bloemen, bijen, bessenstruiken, een vijvertje en een stukje gras. Het is allemaal goed voor vogels. Maar op dit moment komt daar niets van terecht. Gelukkig zijn er dingen die wij mensen kunnen doen om de tuinvogels de kou door te helpen. Maak van de witte sneeuwtuin een winterwonder vogeltuin!

Vijf tips om de vogels te helpen en wonderlijk veel vogels te verwelkomen!

Verschillend voer op meerdere plekken

De meest eenvoudige manier om vogels te helpen in je tuin is door hen te voeren. Maar el vogeltje eet zoals het gebekt is en ze vinden niet allemaal hetzelfde voer lekker. Als je het dan leuk vindt om zoveel mogelijk verschillende vogels in je tuin te krijgen, dan moet je zorgen voor divers voer. Wist je dat je aan een vogelsnavel kunt zien wat ze lekker vinden? Zaadeters hebben een dikke snavel, zoals mussen. Insecteneters hebben een dunne snavel, zoals de roodborst.

Naast het soort eten, hebben tuinvogels ook nog voorkeuren voor waar dat eten moet liggen. Op de grond, in een boom, onder struiken of juist in een voerhuisje. Hier vind je het overzicht van wat de verschillende tuinvogels prefereren waar ze dat het liefst eten.

Maak zelf vogelvoer

Ben je creatief aangelegd en heb je toch niets te doen de komende dagen? Maak dan zelf vogelvoer. Zeker ook leuk om met de kinderen te doen! Kun je er meteen een biologie- of handarbeidles van maken.

  • Een pindaslinger rijgen. Maak met een prikpen of spijkertje een gaatje in de pinda, dat rijgt makkelijker. En wissel de pinda’s ook af met stukken appel of peer ertussen.
  • Vetbollen maken. Er zijn naast de klassieke bol veel variaties mogelijk. Giet het gesmolten vet bijvoorbeeld in een ouderwets kopje met een oortje dat je ophangt aan een tak.
  • Maak een spechtenblok. Dit maak je van een dikke boomtak of een openhaardblok. Je hebt hiervoor een boor nodig, een haak, een touw en vogelpindakaas. Check hier hoe je het blok precies maakt!

Geef water

Behalve eten is ook drinken erg belangrijk voor mens en dier. En dan kun je denken ‘maar sneeuw is toch ook nat?’. Klopt, maar het is geen drinkwater. Het is dus belangrijk om een lage schaal met vers water neer te zetten voor de vogels. Dan kunnen ze drinken en badderen. Dat doen ze namelijk ook gewoon middenin de winter, dat is hun manier om de veren te verzorgen. Voeg geen suiker toe aan het water, dan plakken de veren aan elkaar.

Zand in plaats van zout

Strooi geen zout om je stoepje minder glad te maken, maar kies voor zand. Vogels kunnen het zout binnenkrijgen via hun voer of het smeltwater. En dat zout is dodelijk voor de diertjes, het zorgt namelijk voor ernstige nierproblemen.

Zout is verder ook slecht voor planten en bomen in de tuin, maar ook voor het bodemleven. Scherp zand is net zo effectief en voor niemand gevaarlijk.

Laat blaadjes en bloemen liggen

Heb je afgevallen bladeren en uitgebloeide bloemen in de tuin? Laat deze dan lekker liggen. De bloemen geven zaden die de vogels in de winter eten. En in het voorjaar ontkiemen de overgebleven zaden tot een fleurige lentetuin. En onder de gevallen bladeren leven insecten die op hun beurt weer vogelvoer worden.

Veeg de bladeren van het gazon en planten, anders ontstaan er gele plekken. Maar veeg ze onder de tuinbank of laat ze onder de heg liggen. Die scharrelende roodborst zal er in de winter heel erg blij mee zijn.