Dranquilo-campagne: doorbreek je drinkgewoontes

Foto: Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

Het zal je niets verbazen dat te veel alcohol niet goed voor je is. Toch is het niet altijd even makkelijk om rustig aan te doen met je favoriete drankje.

Denk aan niet drinken tijdens een feestje. Of geen drankje als je in de zomer op het terras zit met vrienden. Om een handje te helpen komt er daarom een nieuwe alcoholcampagne ‘Dranquilo’. Hiermee wil staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS mensen aanmoedigen om drinkgewoontes te doorbreken.

“Alcohol drinken verhoogt het risico op allerlei ellende met je gezondheid,” zegt Blokhuis. “Daarover willen we niet met een vingertje wijzen. Maar we willen mensen wel aansporen om er vooral bewust mee om te gaan. Dee nieuwe campagne laat met een knipoog zien dat rustig aan doen met alcohol heel normaal is. Dit gaat van een tijd niet drinken tot een rondje overslaan en alles daar tussenin.”

Ik doe dranquilo

Het is voor het eerst sinds de jaren ’90 dat de overheid een campagne start om bewuster om te gaan met alcohol. De Dranquilo-campagne laat zien dat geen of minder alcohol drinken heel normaal is. Je hoeft niet buiten de groep te vallen als je niet meedrinkt. Dranquilo doen is gezond.

De term dranquilo komt van het Spaanse woord ‘tranquilo’, wat ‘kalm aan’ betekent. Drink je even geen alcohol? Geef dit dan aan door te zeggen ‘Ik doe dranquilo’ of ‘Vanavond doe ik lekker dranquilo’.

Meerjarige campagne

De nieuwe campagne gaat meerdere jaren lopen en start direct met korte reclames. In aanloop naar Dry Januari 2021 (aanmelden kan via www.ikpas.nl) worden online video’s gepost. Dit gebeurt op sociale media en daarnaast komen er posters op billboards te hangen.

In de commercials komen verschillende doelgroepen en sociale situaties voorbij. Van plattelandsjongeren en studenten tot 55-plussers. Wil je meer informatie over de campagne? Kijk op www.dranquilo.nl.