Trap langer en elektrisch door met deze slimme tips!

Foto: Afbeelding van slikviditet via Pixabay

Het fietsen op een elektrische fiets blijkt nog niet altijd even veilig te zijn. En daarom steekt het ROV Zuid-Holland de handen uit de mouwen!

Samen met de Fietsersbond zijn er tien korte instructiefilmpjes gemaakt over veilig elektrisch fietsen. TestKees van de Fietsersbond pakt daarbij verschillende onderwerpen bij de kop. Ook deelt hij handige tips. Wat waar moet je op letten als je een elektrische fiets koopt? En hoe kun je zo veilig mogelijk fietsen? Zijn er materialen die het fietsen comfortabeler en veiliger maken?

De filmpjes zijn gericht op de ervaren fietser die veilig nog even door wil fietsen. In 2019 overleden er namelijk 57 mensen door een ongeval met een elektrische fiets. Dat is onacceptabel. En dus hoopt het ROV daar met deze filmpjes iets aan te doen.

Extra hulp

In elke video zie je TestKees een van de onderwerpen op heldere wijze uitleggen. Zo legt hij de voor- en nadelen uit van een middenmotor en een voorwielmotor. Ook geeft hij aan welke remmen in welke situatie goed werken. Hij geeft tips over het goed afstellen van het zadel en staat stil bij alle versnellingen.

Alles bij elkaar zijn er vel opties en mogelijkheden. Maar op een begrijpelijke manier loodst Kees de kijkers door alle keuzes heen. “Met brede banden heb je meer grip,” vertelt hij onder meer. “Er is nu ook fietsverlichting waarmee je de weg voor je net zo goed kunt zien als in de auto.” “Monteer een spiegel, want dat is handig om mee naar achteren te kijken. Dan hoef je niet je hele hoofd te draaien.”

Alle filmpjes zijn bedoeld om iedereen veilig te laten fietsen.

Fietsvaardigheid

Naast het op orde hebben van de materialen wordt er ook ingegaan op de fietsvaardigheid. Zo kunnen fietsers hun vaardigheid verhogen op een fietsvaardigheidsparcours. Aan bod komen zaken als de onverwachte noodstop en het veilig op- en afstappen. Maar ook vlot en stabiel wegrijden en fietsen zonder slingeren.

In verschillende gemeenten worden Doortrap-dagen georganiseerd. Daarbij kunnen fietsers hun kennis en vaardigheden vergroten. Kijk voor meer informatie daarover op www.doortrappen.nl. Doortrappen is het landelijke programma voor de ervaren en seniore fietser.

ROV Zuid-Holland

Het ROV Zuid-Holland is het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid. Het is een uitvoeringsorganisatie van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de provincie Zuid-Holland. Hun belangrijkste doel is om verkeersveilig gedrag binnen de provincie de norm te maken. Dit doen ze onder de noemer ‘maak een punt van nul’. Dit gaat met educatieve programma’s en verkeersveiligheidscampagnes.

Een groot deel van de verkeersongevallen is het gevolg van onveilig gedrag. Hoe mensen zich gedragen in het verkeer hebben ze grotendeels zelf in de hand. Het terugdringen van het aantal verkeersslachtoffers is daarom niet alleen een verantwoordelijkheid van de overheid. Elke verkeersdeelnemer is verantwoordelijk.

Doe mee

Samen maken we een punt van nul verkeersslachtoffers. Doe jij ook mee? Kijk voor meer informatie op www.maakeenpuntvannul.nl.