Geen ‘traditionele zwarte piet’ meer voor Defensie

Foto: Pixabay; RvT1625

Het ministerie van Defensie stopt met het gebruik van de traditionele Zwarte Piet bij Sinterklaasvieringen. Dat bevestigt Defensie na berichtgeving van GeenStijl.

De website citeert uit een interne brief die is verspreid onder het Defensie-personeel. “Iedereen die bij Defensie werkt moet zich veilig en gewaardeerd voelen,” vinden secreataris-generaal van Defensie Gea van Craaikamp en Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer.

Modern vs. Tradities

“Defensie is een moderne organisatie. Tegelijkertijd is het ook een organisatie met eeuwen oude tradities,” zo staat in de brief. “Tradities geven ons een eigen gezicht, maken ons sterk en we voelen ons er prettig bij. Maar soms is het nodig om tradities te veranderen. Omdat bijvoorbeeld blijkt dat er stereotyperingen worden gebruiken. Mensen binnen en buiten onze organisatie voelen zich gekwetst door deze tradities.”

Het is tijd om afscheid te nemen van het “traditionele zwarte uiterlijk” van Zwarte Piet. Dat is nodig “zodat iedereen die hier werkt zich veilig en gewaardeerd kan voelen”.

Facebook

Eerder deze maand werd ook al bekend dat Facebook de foto’s van Zwarte Piet in de ban doet. Dit is onderdeel van een wereldwijde aanpak tegen racisme, zoals ‘blackface’. “Met blackface bedoelen we dat een persoon duidelijk een zwart of donker geschminkt gezicht heeft. Dit in combinatie met stereotyperende elementen als grote oorringen, een afropruik of grote lippen,” legt een woordvoerder uit aan Nu.nl.

Goeree-Overflakkee

Hoe het op Goeree-Overflakkee gaat verlopen is nog niet duidelijk. De gemeente is met de organisaties nog aan het kijken of de intochten door kunnen gaan of dat er een alternatief wordt bedacht. En of dat dan gaat gebeuren met zwarte piet, witte piet of roetveeg piet, dat is nog niet bekend.