Mogelijk toch garantiefonds voor tickets failliete airlines

Foto: Afbeelding van Michał Karoń via Pixabay

Er komt mogelijk toch een garantiefonds voor reizigers die tickets hebben van failliete airlines. Minister Cora van Nieuwenhuizen onderzoekt de mogelijkheden.

Door de corona-crisis gaan een hoop bedrijven failliet en daar horen ook een paar vliegtuigmaatschappijen bij. En als je daar nu net nog een vakantie bij op de planning had staan, ben je op dit moment nog je geld kwijt. Nu wordt er dus gekeken naar een garantiefonds als oplossing.

Fonds

Dat schrijven de Algemene Nederlandse Verenigingen van Reisondernemingen (ANVR), de ANWB, de Consumentenbond en de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Zij spraken erover met de minister. Het voorstel is om 25 cent extra te rekenen op vliegtickets om het fonds aan te vullen. “Deze kan hoger uitvallen, maar het zal in de buurt liggen,” aldus een woordvoerder van de ANVR.

In Denemarken bestaat zo’n fonds al. De minister wil het liever op Europees niveau invoeren, dan alleen in Nederland. Veel reizigers vliegen namelijk ook via België of Duitsland. Wel is het goed om de maatregel eerst op landelijk niveau te onderzoeken.

Vreemd

De ANVR vindt het vreemd dat reizigers wel hun geld terugkrijgen van een organisatie bij een pakketreis. Daar zit bijvoorbeeld ook een hotelovernachting bij inbegrepen. De vergoeding gaat dan echter niet op voor een los vliegticket. Volgens de organisatie zijn er in de afgelopen 3,5 jaar twintig maatschappijen failliet gegaan in Europa. Daardoor hebben consumenten miljoenen euro’s schade geleden.

Het ministerie zegt dat het maar om een aantal airlines gaat die op Nederland vlogen.