Vrijdag online actiedag voor hulp aan Beiroet

Foto: Pixabay; Alexas_Fotos

Vrijdag 14 augustus is er een Nationale Actiedag voor de slachtoffers van de explosie in Beiroet.

De Samenwerkende Hulporganisaties, verenigd in Giro555, vragen de hele dag steun voor de hulpverlening aan de Libanese bevolking. NPO, RTL, Talpa Network en Facebook ondersteunen de actiedag.

Andere opzet

Het is niet de eerste keer dat er een actiedag op touw wordt gezet voor een grote ramp. Normaal gesproken is dat groots opgezet met een liveshow erbij. Vanwege de corona-crisis heeft deze actiedag echter een andere opzet.

Een groot deel van de activiteiten zal online plaatsvinden. In Hilversum wordt een klein actiecentrum ingericht. Via een livestream kunnen mensen volgen wat daar gebeurt. Vanuit daar wordt ook gecommuniceerd over de tussenstanden en uiteindelijke eindstand. Het centrum is niet toegankelijk voor publiek.

Steun

“We zijn beperkt in de mogelijkheden, maar we gaan er toch een hele mooie dag van maken. We verwachten grote betrokkenheid van het Nederlandse publiek,” zegt Garance Reus. Hij is de voorzitter van de actie. “Voor onze hulpverlening in Beiroet is de steun van Nederland erg belangrijk. Vooral voor de slachtoffers.”

Explosie

Op dinsdag 4 augustus was er een enorme explosie in de haven van Beiroet. Dat gebeurde in een opslagplaats waar zo’n 2750 ton ammoniumnitraat lag. Volgens de gouverneur van Beiroet vielen er meer dan 200 doden. Naar schatting zijn 6000 mensen gewond geraakt en meer dan 100.000 mensen zijn dakloos geworden.

Daarnaast worden ook nog honderden mensen vermist. Alleen al in Beiroet dreigen een half miljoen kinderen ondervoed te raken.

Jij kunt ook helpen

Alle hulp is dus hard nodig, elke cent wordt gebruikt om de bevolking een toekomst te geven. Ook jij kunt helpen. Er kan gedoneerd worden via Giro555. Deze werd vrijdag opengesteld voor de situatie in Beiroet. Binnen 72 uur is daar al 2,2 miljoen euro aan donaties binnengekomen.

Jij kunt ook doneren. Maar je kunt misschien ook een actie opzetten om nóg meer geld op te halen. Help jij mee om deze mensen hun toekomst terug te geven?