Houd de stranden schoon en pas op voor brand

Foto: Pixabay; fotoblend

Het is de laatste tijd erg droog. En met de huidige hittegolf erbij is het dan heerlijk om naar het strand te gaan.

Door Sam Fish

Het strand biedt verkoeling in het water, lekker luieren in de zon. En dan is het logisch dat je ook een lunchpakketje meebrengt van huis. Of je haalt een lekker ijsje bij de strandtent.

Afval

Al dat eten zorgt echter wel voor verpakkingsmateriaal. Dus zorg dat je het afval weer opruimt. Gooi het in de containers die op het strand staan. Zijn ze vol? Neem het dan mee naar huis of ga op zoek naar een andere container.

Alles wat in de natuur belandt kan gevaarlijk zijn voor de dieren. Dat wil natuurlijk niemand. Plus, het is geen mooi gezicht, al die troep in de duinen. De stranden op het eiland, en waar dan ook, zijn iets om trots op te zijn. Houd dat zo. Het is een kleine moeite om alles mee terug te nemen. Het is leeg, dus echt zwaar kan het niet zijn.

Natuurbrand

Daarnaast kan het natuurlijk ook zo zijn dat je misschien een flesje bier ophebt. Ook dat flesje moet echt niet in de natuur blijven slingeren. Niet alleen is het milieuvervuiling. Het kan ook nog eens zorgen voor natuurbrand. Het flesje kan namelijk dienst doen als vergrootglas. En als dat gebeurt gaat het smeulen en kan het uitlopen op erger.

Door de droge natuur gaat een klein brandje een heel eind mee. Dit kan ook al gebeuren door een warme uitlaat op een droog stukje gras. Of een sigaret in de berm die niet helemaal uitgetrapt is.

Pas dus op met wat je doet en houd rekening met de natuur. De gevolgen van een natuurbrand zijn jaren later nog steeds zichtbaar.