Consumentenbond sleept Facebook voor de rechter

Foto: Afbeelding van Simon Steinberger via Pixabay

De Consumentenbond sleept Facebook voorde rechter. Het bedrijf heeft privégegevens gedeeld met andere partijen.

De Consumentenbond wil dat Facebook de Nederlandse gebruikers een schadevergoeding betaalt. Ze roepen consumenten dan ook op zich aan te sluiten bij de claim. Over eventuele schadebedragen doet de bond nog geen uitspraken.

Delen via apps

Facebook zou volgens de Consumentenbond privégegevens hebben verzameld. Dit maakten ze vervolgens toegankelijk voor anderen. De informatie zou onder meer zijn gedeeld met bedrijven die apps voor in Facebook ontwikkelden. “Als je een fitness-app of spelletje gebruikt binnen Facebook, hadden de ontwikkelaars toegang tot jouw gegevens. Maar gebruikers waren hier niet van op de hoogte,” legt een woordvoerder van de bond uit. “Dat is een zwaar punt. Daarnaast hadden de ontwikkelaars toegang tot de gegevens van je vrienden. Ook als je vrienden die app niet gebruikten. Dan kun je geen controle uitoefenen op wie toegang heeft tot je gegevens.”

Facebook

Facebook zegt in een reactie dat het zich inzet om te voldoen aan de Europese privacy regels. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) valt daar ook onder. “We hebben bijvoorbeeld ons beleid duidelijker gemaakt,” laten ze weten. “We hebben ervoor gezorgd dat onze privacy-instellingen makkelijker te vinden zijn.”