Albert Heijn haalt kokosproducten uit de schappen

Foto: Afbeelding van Pexels via Pixabay

Albert Heijn haalt bepaalde kokosproducten uit Thailand uit de schappen. Grote supermarktketens in onder meer Groot-Brittannië en de Verenigde Staten doen dit ook.

Door Hedwig Heeren

De reden achter de ban is de inzet van pluk apen. De Aziatische tak van dierenrechtenorganisatie Peta heeft onderzoek gedaan naar de leefomstandigheden van de makaken.

De dieren vertonen tekenen van ‘extreme stress’ zo wees het onderzoek uit. De dieren worden volgens Peta ingezet door de grootste kokosproducenten van het land. Zo moeten ze elke dag tot 1000 noten te plukken en worden opgesloten in kleine kooien of aan de ketting gelegd. Onderzoekers bezochten acht plekken waar gevangen apen worden gedwongen kokosnoten te verzamelen. Op al die locaties werden mishandeling en uitbuiting vastgesteld. Als de dieren zichzelf proberen te verdedigen, kunnen bijvoorbeeld hun hoektanden worden uitgetrokken.

Boycot

Peta roept op tot een boycot van alle Thaise kokosproducten. Elders zouden voor de oogst geen apen worden ingezet. Ook kokoswater kan zonder gewetenswroeging worden gebruikt. De noten die daarvoor gebruikt worden groeien aan lagere bomen. Daar zijn dus geen behendige apen voor nodig.

Peta roept consumenten op om de producten van Aroy-D en Chaokoh te vragen om deze wrede industrie niet langer te steunen en hun kokosnoten niet meer te betrekken van bedrijven die apen als slaaf gebruiken.

Let op, onderstaande video kan schokkende beelden bevatten. Als je hier niet tegen kunt adviseren we je de video niet te kijken.