Heb jij het luchtalarm gisteren ook gemist?

Foto: Ad Adriaans

Het is je misschien wel opgevallen, maar misschien ook helemaal niet. Het luchtalarm had op maandag 4 mei om 12.00 uur af moeten gaan, maar dat gebeurde niet. Waarom niet?

Door Marieke Jacobs

Het kan goed kloppen dat je het luchtalarm niet hebt gehoord gisteren. De eerste maandag van de maand is gelijk ook Dodenherdenking. En daarom luidden de sirenes niet. Dit geldt ook voor de eerste mandag van juni. Het is dan Tweede Pinksterdag.

Wanneer worden de sirenes getest?

Het testen van het luchtalarm gebeurt standaard elke eerste maandag van de maand om precies 12.00 uur. Het signaal gaat onafgebroken door en is 1 minuut en 26 seconden hoorbaar. Als je op dat moment de sirene hoort is er dus niets aan de hand.

De sirenes worden echter niet aangezet op nationale herdenkings- of feestdagen. Ook op religieuze feestdagen wordt het alarm niet getest. Op 4 mei is de test dus niet gehouden vanwege Dodenherdenking. En op 1 juni blijft het stil in verband met Tweede Pinksterdag. In principe zouden we het luchtalarm dus pas weer op maandag 6 juli moeten horen.

Meerdere malen bij alarm

Hoor je de sirene wel voor 6 juli? En gaat hij meerdere malen achter elkaar door? Dan is er spraken van een alarmerende situatie. Het kan ook zijn dat je wordt gewaarschuwd door bijvoorbeeld een rondrijdende geluidswagen. Volg dan de instructies op van de aanwezige autoriteiten.

De basisregels voor het alarm zijn; Ga naar binnen, sluit ramen en deuren en zet de TV of radio aan voor extra informatie. In heel Nederland staan zo’n 3800 sirenes. De lokale overheid bedient dezen. Gaat er een sirene af bij jou in de buurt? Dan is dat alleen omdat er gewaarschuwd wordt.

Waarom wordt er getest?

Er wordt door veel mensen nog gezegd dat het onnodig is om elke maand te testen. Dat het ervoor zorgt dat je niet meer schrikt als je het een keer hoort en het wél nodig is.

Maar het is belangrijk om zeker te zijn dat alle apparatuur nog werkt. Daarnaast is het ook belangrijk om het geluid meteen te herkennen als er een ramp of zwaar ongeval aan de hand is.

Onderstaande is een instructievideo over wat te doen bij het horen van het luchtalarm. Deze is gemaakt voor Limburg. Vervang dus de Limburgse zender met een lokale zender bij jou uit de buurt. De rest van de stappen zijn voor iedereen hetzelfde.