Thuiswerktips om niet helemaal door te draaien

Foto: Pixabay; StockSnap

Geen dresscode, geen reistijd en je eigen tijd indelen. Thuiswerken heeft zo zijn voordelen. Toch kan het een uitdaging zijn om productief aan de slag te gaan.

Door Marieke Jacobse

In deze corona-tijden zitten veel mensen thuis. Voor een aantal van hen gaat het werk daar gewoon door. Maar als je het niet gewend bent om thuis te werken, dan kan dat best een uitdaging zijn. Je moet tenslotte toch productief zijn.

Je bent je thuiswerkdag begonnen met een hoop goede voornemens. Maar dan is het bijna avond en dan denk je ‘Wat heb ik nu eigenlijk gedaan?’. Met deze vijf tips zorg je dat je thuis optimaal presteert!

Tip 1 – Een fijne werkplek

Het is belangrijk dat je aan het werk gaat op een prettige werkplek. Zorg daarbij dat je voldoende natuurlijk ligt hebt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat werken in een ruimte met veel natuurlijk licht goed is voor de productiviteit.

Investeer daarnaast in een goede bureaustoel en beeldscherm. Wanneer je in een lekkere flow zit, zal je merken dat je zonder rugklachten uren achter elkaar door kunt werken. Hoewel voor de één een leeg bureau het beste werkt, moeten er voor de ander juist spullen op tafel liggen. Wat voor jou de beste werkplek is moet je zelf bepalen. Maar leg niet relevante zaken weg en zorg dat je je spullen makkelijk kunt vinden zodra je die nodig hebt.

Tip 2 – Beperk je pyjamadagen

Eén voordeel van thuiswerken is dat je geen dresscode hebt. Als je wil kun je zelfs de hele dag in je pyjama werken. Maar pas op. Een goede tip is om te doen alsof je naar kantoor gaat. Sta iedere dag op op een vast tijdstip. Voorkom dat je te lang doorwerkt door bijvoorbeeld kantooruren aan te houden. En ga niet midden op de dag douchen.

Het beste wat je kunt doen is die relaxte joggingbroek in de kast laten liggen. Je hersenen linken bepaalde outfits aan emoties en gedrag. Als je dan in een pyjama of joggingbroek zit, dan kan het zijn dat je minder gemotiveerd bent. Het is dus een beter idee om gewoon de kleren aan te trekken die ook draagt op je werk.

Tip 3 – Word geen workaholic

Als thuiswerker trek je geen kantoordeur achter je dicht. Het is daarom verleidelijk om in de avonduurtjes nog ‘even snel’ wat dingen af te ronden. Hoe gek je ook bent op je werk, overdrijf het niet. Een keer een avondje doorwerken kan geen kwaad, maar pas op dat je niet dag en nacht aan het werk bent.

Om scherp te blijven heb je tussendoor je ontspanning en rust nodig. Daarnaast is het ook wel leuk voor je gezin als je even niet aan het werk bent.

Tip 4 – Goed luisteren naar de baas (jijzelf)

Het is belangrijk dat je genoeg discipline hebt. Iemand met weinig discipline zal het werk uitstellen en dat lijdt tot een mindere productiviteit. Wees dus streng genoeg voor jezelf. Maak bijvoorbeeld duidelijke afspraken met jezelf. Bijvoorbeeld over hoe laat je start met werken en hoe laat je weer stopt. Maak desnoods per dag een lijst met de dingen die je aan het einde van deze dag gedaan wilt hebben.

Wanneer je overweldigd raakt van al het werk dat nog moet gebeuren, dan kun je proberen het in kleinere taken te verdelen. Zo houd je de controle over je werk. Maak dus een lijstje met dingen om te doen en streep het af zodra het klaar is. Aan het einde van de dag voelt het heerlijk om precies te kunnen zien wat je allemaal gedaan hebt.

Tip 5 – Neem af en toe een pauze

Als je eenmaal in die lekkere flow zit en het gaat goed met je to-do-list, dan is het lastig om te stoppen. Maar het is wel belangrijk dat je af en toe even een pauze neemt. Zet een wekker zodat je je lunchpauze niet vergeet. Loop even een rondje buiten om de benen te strekken en een frisse neus te halen. Dat kan al door even de tuin in te stappen.

Lichaamsbeweging is belangrijk voor een goede bloedsomloop. En dat zorgt op zijn beurt weer voor een positieve invloed op je productiviteit.

Wil je niets missen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!