IkPas: 40 dagen lang geen druppel alcohol nuttigen

Foto: Image by bridgesward from Pixabay

Het klinkt voor veel mensen als een uitdaging; 40 dagen geen druppel alcohol. IkPas start woensdag 26 februari met een nieuwe ronde.

Door Sam Fish

40 dagen niet drinken is een geweldige manier om te zien wat alcohol doet met je lichaam. Dit kun je gewoon voor jezelf doen, maar je kunt ook officieel meedoen via IkPas. Volgens hun gegevens starten er vandaag 94 mensen met de uitdaging op Goeree-Overflakkee. Dat zijn 40 mannen en 54 vrouwen.

Waarom meedoen?

Alcohol is voor veel mensen een gewoonte. Het hoort erbij. Maar juist dat kan bedrieglijk zijn. Soms gaat het zelfs onbewust een grote rol spelen in je leven. Daardoor is het moeilijk om te zien wat de effecten zijn van deze gewoonte.

Het doel van IkPas is het creëren van bewustwording om wel of niet te drinken. De organisatie verbiedt je niet om alcohol te drinken. Ze willen met die alcohol-stop alleen laten zien wat het met je lichaam doet. Gewoon even een pauze nemen dus.

Zo ervaren veel deelnemers naast bewustwording ook positieve lichamelijke veranderingen. Ze voelen zich fitter en scherper. Ze slapen beter, vallen af en hebben een betere huid.

30 of 40 dagen?

Maar wanneer begin je nou met zo’n alcohol-pauze? IkPas vindt in principe twee keer per jaar plaats, maar voor jezelf kun je een pauze nemen wanneer je maar wilt. Al is het natuurlijk een geweldige stok achter de deur om het samen te doen met anderen.

Er is een 30 dagen- en 40 dagen-variant. Je mag voor jezelf kiezen welke beter uitkomt. De 30 dagen-variant begint elk jaar op 1 januari. Een goede start van het nieuwe jaar dus. De 40 dagen-variant start op aswoensdag, na carnaval. Deze loopt tot de zondag voor Pasen. Dat is dit jaar van woensdag 26 februari tot en met zondag 5 april.

IkPas

Doe je ook mee? Misschien gewoon om eens te kijken wat het met je doet. De effecten zijn namelijk groot. Door mee te doen aan IkPas drinkt gemiddeld ruim 30% van de deelnemers minder dan voor de pauzeperiode. Ook durft 64% na afloop beter ‘nee’ te zeggen tegen alcohol.

IkPas is een initiatief van Stichting Positieve Leefstijl. Het wordt financieel mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Succes!