TV-land verwelkomt Jopie Parlevliet

Archieffoto Richard Groenendijk
Foto: Sam Fish

Jopie Parlevliet wil niets liever dan wereldberoemd worden, maar gelukkig snapt ze zelf ook wel dat ze klein moet beginnen om groot te worden. Dus heeft ze besloten om eerst Nederland in te pakken met haar charme.

Ze won de straatprijs van de loterij en had zoveel loten dat ze de rest van haar leven kan doen en laten wat ze wil. Zodoende heeft ze haar woonkamer verbouwd tot tv-studio en ontvangt ze zes weken lang elke zaterdagavond drie BN’ers op haar bank. De talkshow is een paar weken geleden al volledig opgenomen, zoals dat gaat op de Nederlandse tv en dus kreeg Nieuws.nl de kans om de Flakkeese cabaretier wat vragen te stellen.

Jopie Parlevliet
Het personage Jopie Parlevliet is voor veel mensen iets nieuws, maar Richard speelt haar al jaren in zijn theatershows. “Soms heet ze Ali en soms zit ze in een rolstoel, maar het is altijd Jopie”, vertelt de cabaretier. “Ik speelde zes jaar geleden in Hairspray, dan nam ik twee keer per week de rol over van moeder Edna die werd gespeeld door Arjan Ederveen en toen heb ik Jopie daar eigenlijk een beetje in gefietst. Ik wist in eerste instantie niet zo goed wat ik met de rol aan moest, maar na de laatste voorstelling wilde ik nog geen afscheid van haar nemen”.

“Mensen vergeten af en toe dat ze naar Richard Groenendijk zitten te kijken en dat is het fijne eraan”

Maar het idee om een vrouw te gaan spelen kwam natuurlijk niet helemaal uit het niets. “Ik had vroeger een werkster die heette Jopie en die zei wel eens van die dingen en dat gebruikte ik dan in de show. En weer een andere vriendin van mij is de beste met one-liners. Dan loop je door Rotterdam en dan zie je van die oudere dames met een bepaald kapsel en dat vind ik geweldig. Jopie is een mengseltje van een hoop factoren”, legt Richard uit. “Maar ze is vooral Rotterdams geworden omdat ik in Rotterdam ben opgegroeid. Ik verliet het eiland, net als heel veel jongeren, toen ik ging studeren en als je naar ‘de stad’ ging was dat altijd Rotterdam. Het zou zomaar kunnen dat ze een Gronings vrouwtje was geworden als ik in het noorden was gaan studeren”, lacht hij. “Mensen vergeten af en toe dat ze naar Richard Groenendijk zitten te kijken en dat is het fijne eraan”.

“Ik moet wel even duidelijk maken dat Jopie niet zomaar een typetje is. Ze is een echt personage met een hele biografie. We hebben haar echt tot in de puntjes uitgewerkt en over alles nagedacht”, vertelt hij met een serieuze ondertoon. “Waarom heeft ze geen kinderen, wie is haar man, waar komt ze vandaan, waar is ze geboren, haar zwakke en sterke punten en dat soort dingen”.

TV-Show
Richard is op zijn best als hij op de planken staat en dus is zo’n TV-show wel ineens hele andere koek. “Soms is het wel moeilijk om in karakter te blijven, vooral tijdens de pauzes moet je het echt even goed vast houden”, vertelt hij. “Maar bijvoorbeeld ook als er iets gebeurt waarbij ikzelf als Richard heel hard om moet lachen dan kan het wel eens fout gaan. Of als ik iets zeg en dat ik mezelf dan afvraag wat ik er nu weer uit heb gegooid”. Eén van de segmenten in de show is de Jopie Parlevliet Fundering waarbij kinderen iets leuks mogen komen doen. Daarna krijgen ze € 5,- voor elk jaar dat ze oud zijn. “Tijdens één van de afleveringen is er een klein Chinees meisje dat piano komt spelen. Ze was zeven, dus ik zei ‘Je bent zeven jaar dus dan krijg je…’ en nog voordat ik mijn zin kon afmaken zei ze uit het niets ’35 euro’. En daar moet ik dan zo hard om lachen”. Hij denkt even terug aan vroeger. “Dat item is eigenlijk gebaseerd op dat ik vroeger met mijn rapport langs mijn tante en oma ging. Van mijn oma kreeg ik altijd vijf euro voor elk jaar van mijn leeftijd. Dus op mijn vijfde kreeg ik € 25,- en dat ging dan in mijn spaarpot voor de zomer. Tegen de tijd dat je dan naar de grote school gaat ben je elf en krijg je al € 55,-. Dat was hartstikke leuk, dus dat heb ik hier ook in verwerkt”, legt Richard uit.

“Dat je idee langzaam iets tastbaars wordt, dat is geweldig!”

Voorbereidingen
Alles leuk en aardig, maar zo’n tv-show staat niet zomaar ineens. “Daar gaat een hele tijd overheen, we zijn zes jaar bezig geweest met het uitwerken van alles, maar als dan ineens het balletje gaat rollen is dat geweldig”, vertelt de Flakkeeënaar. “Het leukste is dan ook als het idee dat je in je hoofd hebt zitten, wat je op een half A-4’tje schrijft, waarmee je naar een producent, in dit geval een grote producent als Endemol, gaat. Dat dat dan vorm krijgt en dat er een decor op papier komt, dat wordt op een gegeven moment gebouwd. Dat er een jurk op papier komt, die wordt gemaakt. En dat er een ontwerp voor een pruik komt en dat zijn zeker acht pruiken geweest. Dat je idee langzaam iets tastbaars wordt, dat is geweldig”.

“En natuurlijk moet ik mezelf wel eens in mijn arm knijpen, want ineens heb je een eigen zaterdagavond show op RTL4 om 21.30 uur”, lacht hij. “Ik kan me nog goed herinneren dat ik als klein mannetje met natte haartjes in mijn pyjama naar Willem Ruis en Mies Bouwman zat te kijken en dan dacht ik alleen maar ‘Goh, als je daar toch ooit een keertje mag zijn’, weet je wel. En dan nu is het je eigen programma, dat is hartstikke bijzonder!”.

Jopie Parlevliet 1 Jopie met gasten op de bank

Gasten
Jopie verwelkomt onder andere Heleen van Royen, Art Rooijakkers, Isa Hoes, Gers Pardoel, Sofie van Enk, Paul de Leeuw, Angela Groothuizen, Jan Kooijman, Huub Stapel, Nicolette Kluijver en Brigitte Kaandorp in haar oergezellige huiskamer. “We hadden Eva Jinek ook op het programma staan, maar die belde helaas af wegens een buitenlandse infectie. Maar het gaat nu gelukkig weer goed met haar”, zegt Richard. “Daarnaast had ik ook Jochem Meijer graag willen hebben, maar hij stond in Carré en dat gaat natuurlijk voor, maar ik heb wel tegen hem gezegd ‘Als er een tweede seizoen komt dan ben je er wel, al trek ik je aan je krullen uit Leiden’”, lacht hij. “Maar ik ken hem goed, dus ik kan het zeggen. Jopie zelf zou natuurlijk het liefst Koningin Maxima op de bank hebben zitten. En ik ben dan zo naïef om te denken ‘waarom niet?’. In Engeland lukt dat ten slotte ook”.

Onder de gasten zaten ook mensen die Groenendijk nog nooit echt ontmoet had. “Sofie van Enk kende ik nog niet, zij kwam in de plaats van Eva Jinek. En Leonie ter Braak, Kay Niambar en Domien Verschuren had ik ook nog nooit echt ontmoet. Eigenlijk zat in elke aflevering wel iemand die ik eigenlijk niet echt kende”, vertelt de cabaretier. “En ik denk dat dat het wel makkelijker maakt op een bepaalde manier”.

Flakkee
Richard mag dan een huis hebben in Rotterdam, maar het vakantiehuisje in Goedereede is toch heel belangrijk voor hem. “Toen ik hier 22 jaar geleden vertrok had ik het gevoel dat ik niets te verliezen had en ik vroeg me af wat ik nou op dit eiland moest doen. Een beetje zoals alle jeugd tegenwoordig. Maar mijn moeder zei de legendarische woorden ‘Wacht maar tot je een jaar of 35-40 bent’ en ze heeft gelijk gehad. Dus ik heb met mazzel een vakantiehuisje gekocht in Goedereede en ik kom er nog heel graag”, legt hij uit. “Maar ik mis het ook zeker als ik een tijdje ben weg geweest. Ik mis voornamelijk de rust, het is een heel fijn en rustig eiland om te kunnen schrijven en om dingen te kunnen verzinnen. Al zijn er natuurlijk ook dingen die ik niet mis aan Flakkee als ik in Rotterdam ben. Ik vind soms dat je erg in de gaten wordt gehouden, dat mensen zich heel erg bezig houden met je”. Hij geeft het volgende voorbeeld; “Dat je je huis aan het verbouwen bent en dat er iemand voorbij loopt die zegt ‘Je huis verbouwen en een maand naar Amerika, nou dat gaat nogal’. Dat zal je in Rotterdam nooit zien en dat ze soms voor de ramen staan en door het gordijn gluren. Dat is soms ongemakkelijk. Maar ik kom hier heel graag”, aldus Richard.

Een Flakkees typetje is nog niet in de maak, maar zeg nooit nooit. “Dat zou ik eigenlijk wel moeten doen, he. Een nichtje van Jopie, uit Battenoord of zo”, lacht hij. De Jopie Parlevliet is vanaf zaterdag 30 mei zes weken lang te zien op RTL4 om 21.30 uur. En let op! Want ondergetekende is te zien in aflevering 4! Jopie zit tevens op Facebook, voeg haar gerust toe als vriend!

Jopie Parlevliet 3

Reacties