Broedeiland Bliek officieel geopend

Foto: Michiel Rotgans / WWF

Vogel- en viseiland Bliek, dat tussen augustus en oktober 2018 midden in het Haringvliet is gemaakt, is dé plek waar zeldzame vissen en vogels weer opnieuw kunnen gaan settelen.

Door Sam Fish

Met het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen is er weer een open verbinding tussen de Maas, de Rijn en de Noordzee. Bliek biedt nu een onmisbare voedsel-, broed- en voortplantingsplaats voor vogels en vissen. “Het is een brak getijdengebied wat heel dynamisch is door de verschillen in diepte van het water,” vertelt Michiel van den Bergh, zoetwater expert van het WWF. “Het gebied is van internationaal belang, omdat er honderd duizenden vogels en vissen doorheen komen. Door die allemaal een nieuwe broedplek te geven kunnen ze zich weer volop gaan voortplanten. En dat terwijl deze dieren hier tot vorig jaar niet meer te vinden waren. Het eiland hebben we gemaakt om de natuur een handje te helpen.”

Kaal eiland
Staatsbosbeheer en Hoekschewaards Landschap zorgen ervoor dat de begroeïng op het eiland geen kans gaat krijgen. “De kustbroedvogels die we hier kunnen verwachten zijn kalegrondbroeders, die houden niet van vegetatie,” vertelt Wicher Pen, boswachter bij Staatsbosbeheer. “We zullen dus in de gaten houden dat er niet te veel gaat groeien, wat er groeit wordt weggehaald. OP die manier maken we het eiland ook direct onaantrekkelijk voor grote meeuwen, die eten namelijk de kuikens op van de vogels die hier gaan broeden.”

Behalve die controle wordt er ook gemonitord welke dieren er op het eilandje af komen. “We hopen op de kluut, dwergsterns, visdieven, grote sterns en de bontbek- en strandpluvier.”

Vissen
Niet alleen voor vogels is Bliek een aantrekkelijke plek, ook veel vissen zullen er hun plekje zoeken. “Er komen vishotels en door het verschil in diepte rond het eiland is het voor veel verschillende vissen een goede plek om te leven,” vertelt Michiel. “Ook worden er obstakels in het water geplaatst waar de vissen hun eitjes kunnen leggen. We verwachten dat de steur, de zalm, forel, spiering en flint hier vaker zullen gaan voorkomen.”

Kijkscherm
Het eiland zelf is niet toegankelijk voor publiek, dat zou de dieren alleen maar storen, maar om mensen toch mee te laten genieten van het spektakel is er een vogelkijkscherm gebouwd aan de rand van het eiland. “Het is belangrijk dat mensen kunnen genieten van de natuur. Het is ook heel leerzaam,” zegt Michiel. “Mensen kunnen zelf met hun bootje aanleggen, maar er zullen ook excursies georganiseerd worden zodat boswachters mee kunnen om meer te vertellen over de vogels die naar Bliek komen.”

  

Opening
Voor de officiële opening werden alle aanwezigen gevraagd om in de vorm van een Bliek te gaan staan. Met een toost van Kirsten Schuijt, CEO Wereld Natuur Fonds werd het eiland officieel voor geopend verklaard: “Samen met de regio werken we als natuurorganisaties aan de droom van een dynamisch en veerkrachtig Haringvliet. Met succes! Ik voel me heel trots dat ik vandaag met iedereen die Bliek mogelijk heeft gemaakt, dit stukje nieuwe deltanatuur mag openen.”

Onder de aanwezigen waren vele vertegenwoordigers uit de regio waaronder Programmadirecteur Hans Kleij van de Provincie Zuid-Holland, wethouder Daan Markwat van Goeree-Overflakkee, wethouder Paul Boogaard van Hoeksche Waard en wethouder Aart-Jan Spoon van Hellevoetsluis.

Bliek
Natuureiland Bliek is tot stand gekomen door een samenwerking tussen natuurorganisaties, gemeenten, de provincie Zuid-Holland en ondernemers met steun van de Nationale Postcode Loterij. Het wordt onderhouden door Staatsbosbeheer en Hoekschewaardse Landschappen. Bliek is een eiland van zo’n drie hectare groot waarvan er ongeveer twee hectare permanent droog staat.

“De naam van het eiland is gekozen door middel van een landelijke prijsvraag,” vertelt Amy Greve van het Wereld Natuur Fonds. “Het is niet zo dat deze naam heel vaak werd ingestuurd, maar de naam past gewoon heel goed bij het eiland. Een bliek is namelijk een jonge haring en het is de bedoeling dat de jonge vissen terug komen.” Bliek is onderdeel van het Haringvliet Droomfonds.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen