ANWB waarschuwt voor steeds fellere koplampen

Foto: Image by Khusen Rustamov from Pixabay

Koplampen worden steeds feller. Dat heeft de ANWB onderzocht samen met uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Bron: Zwolle.nieuws.nl

Er is onderzoek gedaan naar de huidige generatie LED-lampen. Bij één van de LED-systemen was het licht op 20 cm afstand zelfs drie keer zo fel als een blik recht in de zon.

Soms schijnen LED-koplampen rechtstreeks in de ogen van een tegenligger. Dat kan voor verblinding zorgen. Daardoor ziet een automobilist even niets. Dat is gevaarlijk en leidt tot irritatie. Niet alleen koplampen, maar ook de dagrijverlichting wordt steeds feller. Dat is de verlichting aan de voorkant van de auto. Deze wordt automatisch ingeschakeld zodra de automobilist de auto start.

Deze verlichting is tegenwoordig twee keer zo fel als dimlicht. Het is zo ontworpen dat het ook in vol zonlicht nog goed zichtbaar is. Bij invallende schemering en duisternis wordt het echter een zeer fel en hel licht wat verblindend kan zijn voor tegenliggers. Automobilisten moeten hiervan bewust zijn en zo vroeg mogelijk overschakelen naar dimlicht om verblinding van anderen te voorkomen, adviseert de ANWB.

Lichtintensiteit beperken

De ANWB wil dat de lichtintensiteit van koplampen een punt van aandacht wordt. Dat geldt ook voor knipper-, rem- en achterlichten. Het probleem van verblinding door LED-lampen is eenvoudig op te lossen door de verlichting in het koplamphuis via reflectoren te laten schijnen. Helaas passen weinig fabrikanten deze techniek toe. Daarover gaat de ANWB in gesprek met fabrikanten, overheid en haar zusterclubs.

Anti-verblindingstips

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om verblinding tegen te gaan. Als je het gevoel hebt dat je verblindt wordt, kijk dan naar de eigen rijbaan. Het slimste is nog om te focussen op de wegmarkering aan de rechterkant van de rijbaan.
Daarnaast is het slim om de autoruiten zo schoon mogelijk te hebben. Vuil en condens kunnen de verblinding namelijk verergeren.

Als er een auto met verblindende lampen achter je rijdt, verzet dan de binnenspiegel. Deze is makkelijk in de anti-verblindingsstand te klappen met het klemmetje aan de onderkant.

Heb je zelf ook verblindende koplampen? Gebruik dan al snel het dimlicht van de auto. Hiermee voorkom je dat andere weggebruikers last hebben van de lampen.

Reacties