Antje Koese viert 100ste verjaardag

Foto: Sam Fish

Op maandag 28 mei vierde Antje Koese haar honderdste verjaardag in zorgflat ’t Spectrum in Stellendam. “Het is hier fijn wonen, maar ik kom niet meer buiten,” zegt ze.

Door Sam Fish

“Ik kom oorspronkelijk uit Goedereede,” vertelt ze opgewekt. “Ik kan me nog herinneren dat de eerste auto naar Goedereede kwam. Die was van een rijke boer en wij schoolkinderen mochten om de beurt een stukje met hem meerijden. Dat vonden we geweldig. Ik denk dat dat 1925 geweest moet zijn.” Met haar prachtige leeftijd heeft mevrouw al aardig wat meegemaakt. Zo is ze geboren in het Eerste Wereldoorlog, heeft ze de Tweede Oorlog volledig meegemaakt net zoals de Ramp van 1953. “Zo is het leven nu eenmaal.”

En hoewel ze nog altijd Goerees praat, woont ze toch echt al sinds 1942 in Stellendam. “Mijn man kwam hier vandaan en het was toen traditie dat je nadat je getrouwd was in het dorp van je man ging wonen. Dis dat deden we,” legt ze uit. “Het was niet moeilijk wennen hoor. Stellendam is hartstikke gezellig, alleen zou ik willen dat ik wat vaker naar buiten kon om ervan te genieten.” Mevrouw Koese kan namelijk sinds een jaar of vijf niet meer lopen waardoor ze in een rolstoel zit.

Familie
Antje trouwde met haar man in 1942, maar in 1968 moest ze alweer afscheid van hem nemen. “Hij had hartproblemen,” ligt een van haar zoons toe. Het stel had toen zeven kinderen van wie er nog vier thuis woonden. “Ze heeft ons opgevoed van een weduwenuitkering.” Inmiddels heeft ze ook al achttien kleinkinderen, één van hen is overleden. Na een tijdje rekenen komen de zoons er ook achter dat ze 26 achter kleinkinderen heeft, “nummer 27 is onderweg, die kan elk moment geboren worden,” en ze heeft zelfs al twee achterachterkleinkinderen.

LEES OOK: Nieuwstraat Middelharnis voorlopig autovrij voor nieuwe proef

Haar kinderen komen nog regelmatig langs. Vooral voor de gezelligheid, maar ook om zo nu en dan te helpen in het huishouden. “Het is wel makkelijk dat ze allemaal zo dichtbij wonen,” vertelt ze. Eén zoon woont in Ouddorp, een andere in Dirksland, de rest van de familie woont allemaal in Stellendam. “Tot 8 jaar geleden woonde ik nog op mezelf. Die vrijheid was heerlijk, maar dit is ook goed te doen, hoor,” vindt Antje.

Gemeente
Wethouder Peter Feller komt ook langs voor de bijzondere verjaardag. De familie is er zelfs achter gekomen dat hij erbij hoort. Zijn schoonmoeder is namelijk een nichtje van mevrouw Koese. “Gefeliciteerd namens de gemeente Goeree-Overflakkee, wat fijn dat ik dit met u mag vieren,” zegt hij.

De wereld blijkt echter nog kleiner als Antje vertelt in welk huis ze precies geboren is in Goedereede. “Daar woon ik nu tegenover!” zegt Feller. En het gezelschap voelt duidelijk vertrouwd voor Antje; “Zijn we een mooi stel?” vraagt ze bij het maken van de foto.

Reacties