Liefde voor alle seizoenen

Foto: Sam Fish

Magda en Willem leerden elkaar kennen in Ouddorp, kregen verkering rond de langste dag van het jaar en stapten drie jaar later in het huwelijksbootje vlak voor de kortste dag van het jaar. Een liefde die dus alle seizoenen overleeft.

Magdalena, bij familie en vrienden ook wel bekend als Zus (80) en Willem Tanis (88) leerden elkaar kennen in Ouddorp. “Ik heb lang moeten zoeken naar een leuk meisje uit Ouddorp, uiteindelijk werd het Magda uit Stellendam,” vertelt Willem alsof het de dag van gisteren was dat hij haar tegen kwam. “Ik kwam haar tegen tijdens een wandeling door het dorp en ik voelde eigenlijk meteen een klik. Het was meteen goed.” “Dat was toen heel normaal; op zaterdagavond loop je rondjes rond de kerk en doe je een drankje met vrienden. Het was vooral heel gezellig altijd,” legt Magda uit.

Inmiddels is het paar al 60 jaar getrouwd en hebben ze samen 4 kinderen, 5 kleinkinderen en 3 achterkleinkinderen. Op de grote dag zelf, woensdag 20 december, komen de kinderen en een zus van Magda gezellig een bakkie doen om de heugelijke dag te vieren. Op zaterdag 23 december barstte het feest pas echt los met een etentje voor de hele familie bij Restaurant de Zeemeeuw in Stellendam.

LEES OOK: Kom je ook naar de nieuwjaarsborrel van Stichting ZIJN?

Werk
Willem begon als jongetje in de garnalenvisserij in Ouddorp, maar door de komst van de Deltawerken ging de haven dicht. Het werk verhuisde en niet veel later ging ook het gezin mee naar Stellendam. Later is hij overgeplaatst naar de zeevisserij. Een evenwichtsprobleem zorgde ervoor dat hij uiteindelijk tot aan zijn pensioen in de haven heeft geholpen met verschillende klusjes.

Magda was vroeger garnalenpelster. “In het najaar hielpen we met een groepje vrienden ook altijd op het land. Dan moesten we suikerbieten en aardappelen rapen,” vertelt ze. “Toen de kinderen er waren kon ik niet meer weg en ben ik huisvrouw geworden.”

Toen de kinderen eenmaal het huis uit waren werd het huis te groot en verhuisde het stel terug naar Ouddorp. Daar wonen ze inmiddels alweer 25 jaar.

Geheim
Een 60-jarig huwelijk lukt niet vaak, veel mensen houden het zelfs maar een paar jaar met elkaar uit en anderen mogen het helaas niet samen meemaken door ziekte. Maar wat is dan het geheim achter een goed huwelijk? “Instemmen met je vrouw brengt je een heel eind,” grapt Willem waar hij wat gemopper voor terug krijgt. “Nee hoor, we voelen elkaar goed aan. Soms moet je wat water bij de wijn doen, maar je moet er vooral samen voor gaan. Aan een goed huwelijk moet je werken.”

Reacties

Cookieinstellingen