Familie Melaard al 65 jaar gelukkig

Foto: Sam Fish

Een huiskamer vol visite, appelgebak en veel gezelligheid.

Maandag 20 maart is een speciale dag voor Leuntje en Hans Melaard. Hun huwelijk was bestemd om te lukken, zeker nu blijkt dat ze 65 jaar gelukkig getrouwd zijn op de internationale dag van het geluk. Wat een geluk!

“De meiden liepen altijd tegen de klok in en de jongens met de klok mee, dus dan kom je elkaar wel eens tegen,” Hans vertelt over zijn ontmoeting met Leuntje, dat gebeurde tijdens een wandeling door het dorp. “Ik was niet meteen verkocht, hoor. Ik ben haar wel een paar keer tegen gekomen.” “Maar na een tijdje dacht hij toch ‘Die moet ik hebben’,” grapt zijn vrouw Leuntje. “Vier jaar later zijn we getrouwd in de kerk van Oude-Tonge door Dominee Wolters. Ik werkte toentertijd voor hem als dienstmeid, dus we kregen korting.”

LEES OOK: Kofjekoker en Koeienwachter komen tot leven in Streekmuseum

Na het huwelijk is zij huisvrouw geworden en heeft ze de zorg van hun vier kinderen, twee dochters en twee zoons, op zich genomen. “Ik bracht het geld binnen en zij gaf het weer uit,” vertelt Hans lachend. Hans, die oorspronkelijk uit Stad aan ’t Haringvliet komt, werkte de laatste dertig jaar, tot zijn pensioen, als uitvoerder bij Rijkswaterstaat. “Ik heb geholpen bij de ontwikkeling en de overgang naar de mechanisatie,” vertelt hij. “Daar heb ik best een leuk pensioen aan overgehouden.”
Maar dat was niet alles. Zo heeft Hans nog in de landbouw gewerkt, werkte hij ruim drie jaar in de havens, was hij riethakker en heeft hij mee geholpen bij de bouw van de Stormvloedkering bij de Oosterschelde. “Daar heb ik een medaille voor gekregen.” Ook heeft hij nog meegeholpen bij de aanleg van de sluizen bij Willemstad.

Hans en Leuntje Melaard waren nog geen jaar getrouwd toen op 1 februari 1953 het eiland overstroomde tijdens de Watersnoodramp. Het stel woonde op de Zeedijk en hadden vrijwel geen last van het hoge water. Hans heeft met zijn eigen bootje mensen kunnen redden.

65 jaar getrouwd zijn is natuurlijk niet niks, veel mensen dromen ervan. “Wat ons geheim is? Je moet gewoon geen ruzie zoeken,” grapt Leuntje. “Gewoon heel lief zijn voor elkaar.”

Reacties